Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 12:36 - КОМПЕНСАЦИЯ
Автор: djani Категория: Изкуство   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
0К О М П Е Н С А Ц ИЯ

 

Вече 5 години семейството пенсионери събираше пари за една по-голяма екскурзия, в която да се разтушат и да видят част от белия свят, преди да затворят очи. Самолетните екскурзии бяха твърде скъпи и не по джоба им. Освен това нежната му половинка бе с болно сърце и се наложи да и се постави пейсмейкър, който е противопоказен за облъчване от скенерите по летищата. Затова предпочетоха автобусна и тя бе „Блясъкът на короната”. Щяха да видят Лондон и да посетят попътно по маршрута някои от големите европейските градове и столици. Съпругата поназнайваше английски и бе поклонничка на англо-саксонската литература и култура. Година и половина заделяха цялата и пенсия и събраха трите хилядарки за пакетна цена за двамата, като част от сумата обмениха за валута – за дребни сувенири и подаръци.

Но още  с получаването на годишния каталог на престижния туроператор нещата удариха на камък. За скъпичката дестинация бяха определени пет ежемесечни дати – от май до септември. Дали кризата бе причина, но на първите три дати екскурзиите не се състояха, поради непопълване на групите. Бяха упорити и за всяка дата внасяха задължителния депозит, но седмица преди датата на пътуване им го връщаха.

Предложиха им друга дестинация - „Блясъкът на Ривиерата” за началото на юли. Отчаяни, че привършва годишната отпуска на съпруга, който доработваше към пенсията като охрана, се съгласиха. И за нея внесоха депозит, но и тя не се състоя по същата причина. Може би след цялото това разиграване, трябваше да се откажат.  Но като всички обсебени от „идея фикс”, преследваха миража на мечтите си и не се отказаха. След като изтече редовната, съпругът си взе един месец неплатен отпуск, когато му съобщиха, че за средата на август групата вече е окомплектована. Заплатиха стойността на цялата екскурзия и зачакаха заветната дата. Но...

            В „Илиядата” и „Одисеята”, боговете играещи си със съдбите на човеците, изпращаха непрогледна мъгла или непробудни сънища, в които потъваха героите им и тогава се случваха невероятни неща. Нещо подобно се случи и с нашите герои-пенсионери.  Автобусът им потегляше по маршрута от София рано сутринта в средата на  август, в сряда. От морската столица до истинската следваше да пътуват предходната вечер, за да потеглят навреме с групата. Но какво се случи?

            Съпругът се беше записал преди това в график за варене на ракия за предходната неделя, но настъпи непредвидено разместване в графика. Казанджията му се обади, че се налага да свършат тази работа на следващия ден - понеделник. По някаква зла ирония, настъпи едно зомбиране и за двамата старчоци, и те останаха с мисълта, че деня в който беше на казана е наистина неделя, каквато бе началната уговорка, а не понеделник, както бе в действителност. А куфарите, документите и всичко останало бе приготвено и чакаха вторник вечерта, за да отпътуват. Но и двамата живееха с един ден назад. 

            Настъпи заветния ден и сутринта рано се суетяха, за да отидат и закупят от автогарата билети за пътуването вечерта до столицата. Джиесемът иззвъня тревожно и настоятелно. Прозвуча разтревожения глас на екскурзоводката, че само тях чакат и автобуса тръгва след броени минути от площада „Александър Невски”. Тогава се освестиха. Таванът, небето, светът, всчко това се срути отгоре им! От далечния морски град нямаше как да настигнат групата дори и с попътен превоз. Съпругът веднага отиде в туристическото бюро. Любезните служителки се обадиха в централния офис за анулиране на нощувките в хотелите, които бяха основната част от стойността на екскурзията. Те провериха и всички транспортни възможности за среща с групата, но удариха на камък.  Разписанията, дори и на самолетите, се разминаваха с графика по маршрута на екскурзията. Съпругата получи сърдечна криза и едва я оправиха. Останаха си в апартамента, като дори не смееха да се покажат на близките и съседите, които знаеха за предстоящото им пътуване.

Осъзнали провала на пътуването си, помолиха се на служителките във фирмата, ако е възможно, без претенции за връщане на суми, да съдействат и ги компенсират с някаква екскурзия в бъдеще с по-малък брой нощувки, или подобна на пропуснатата с поносимо доплащане.

            След две седмици им се обадиха и им съобщиха, че след обсъждане на случая им, ръководството на фирмата ги компенсира „щедро”с общо 600 лв за двамата, което е много рядък жест към неизправен клиент. Колко великодушно! А те знаеха, че винаги в групите има поне един-двама  ВИП пътници, които изцяло или частично пътуват за сметка на фирмата или останалите участници в екскурзията.

            Съпругът отиде в офиса и получи мизерната компенсация. Но се питаше:

- Толкова ли много костваше на фирма с национално представителство да направи един PRжест и да разходи старите куковци до по-евтина дестинация, или с по-скромно доплащане за подобна на пропуснатата?

- Нима при тези средства за бърза комуникация не успяха да отменят заявените още от пролетта нощувки и то в най-силния и високо платен туристически сезон, когато освободените стаи се заемат светкавично? Ако е така, каква реална щета е претърпяла фирмата?

- Договорът е категоричен по отноношение на клиента, на нали фирмата точно четири пъти отменя заявените в каталога екскурзии. Но презастраховани от клаузите в договора, не носеха никаква вина за несъстоялите се екскурзии. А принудителните платен и неплатен отпуск на работещия пенсионер?

Но явно освен правното основание, не съществуваше  морално и хуманно!

 

                                                                                              

 
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1434647
Постинги: 366
Коментари: 2503
Гласове: 3915
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031