Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2015 20:43 - ГОЛА ДА МИНА ПРЕЗ СЕЛОТО...НЯМА КОЙ ДА МЕ ВИДИ!
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3175 Коментари: 8 Гласове:
20

Последна промяна: 19.01.2016 18:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ГОЛА ДА МИНА ПРЕЗ СЕЛОТО...НЯМА КОЙ ДА МЕ ВИДИ!

 

 image

 

 Художник: Божидар Чантарски

     Носталгично и с неприкрита тъга направи това меланхолично заключение завчера съседката ми Бенка, некоронованата миска през 80 – те години на нашето село. Сочната ромка, която още хваща око, събираше навремето погледите и мераците на селските мъжища, седнали на по ракийка, или бира в „хоремага”, когато минаваше с наперена походка по улицата. Мъжът и, гледач в овцефермата, доста често не се прибираше при обагненето на животните, или запивайки се някъде. Около къщурката им в края на селото, досами горичката и дълбокия дол винаги дежуреше някой мераклия. Знаейки това, когато се къпеше, тя никога не дърпаше перденцето на прозорчето на импровизираната им баня, за да може спотаилия се сред храстите воайор до насита да се налюбува на стройната и снага. Беличките и красиви деца явно бяха „крадени”, защото никак, ама никак не приличаха на официалния си татко. Скоро разбрах, че красивата и внучка Филиз, с най-сладкия детски, а като порасна и девичи глас, който съм чувал някога, се е омъжила преди месец, без да довърши и прогимназията. Сега Филизчето радва някого чак в Белгия с неотразимия си тембър и кръшна като на баба и някога снага. Там, за разлика от тук, без никакви проблеми ще я приобщят  към мултикултурното им общество. Дори и като жрица на любовта...

До скоро ромите в голямата си част живееха в селата и малките градчета в обособените си махали. Но и те опустяват поради липса на каквато и да е работа и поминък. Много от тях са окупирали казаните за смет и пунктовете на „вторични суровини” в областнитне градове, в конкуренция с местните клошари и пенсионери. По-грамотните и с някаква професия, включително и джебчийска, отдавна са се изнесли в безвизовата Европа. По време на „голямата екскурзия” по възродителния процес имаше виц за циганин, който бие малчугана си, че не учел, защото българите са на изчезване, турците на изселване и кой освен тях ще остане в тази държава. Но, явно и циганите вече не я харесват и я напускат.

Според почти четвърт от населението ни, изнизало се извън България животът там е по-добър. Но, дали покупките, а не преживяванията ни правят по щастливи? За кой ли път в анкетите сме в категорията на най-нещастни в Европа, повече и от тези в Сирия, където се води гражданска война? Дължащо се на разпадащата се държавност и липса на чувство за национална гордост и принадлежност. И как управляващите у нас и в ЕС вкупом ни убеждаваха, че нацията е остаряло понятие и че всички ние сме граждани на света, който ни чака с отворени обятия. Образователната система и домашното ни възпитание вече не се грижат за отглеждането на достойни българи, а на способни бъдещи емигранти. С чуждоезично образование едва ли не от детската ясла, продължаващо до мечтаната емиграция. Мисълта за бъдещето на поколенията липсва като идея. Но не е ли именно в това смисълът на живота? Не в това да можеш да си купиш нови „МАК”, кола, или къща, а да създадеш нещо, което ще остане тук, да посадиш нещо, което ще расте и ще се развива. В емигрантство винаги си чужденец. Ако там засадиш нещо, то няма да е твое. То ще е тяхно. Ще говори техният език и ще споделя техните история и ценности. Дори да се опиташ да им предадеш самобитноста си на българин, ще е трудно, много трудно. Защото, това което ще израстне от теб, ще бъде продължение на друга нация, на друга идея! Въпросът е ако не искаш да си българин, можеш ли да бъдеш друг?

Положението в България е много зле и ще става все по-зле. Но то и няма как да  бъде иначе, след като всички кадърни хора бягат. Хората са ресурс. Докато ресурсът ти бива разграбван, няма как да вървиш нагоре. Каквито и фокуси да прави правителството, държавата се състои от хора, обединени около някаква обща идея и цели. Без хората - няма държава. Това са причинно-следствените връзки и те са неизбежни и ненарушими. Няма как да стане по-добро положението, когато „материалът” се влошава. И това не е обида към останалите тук, нито обвинение към избягалите там. Всеки има правото да си търси късмета, където намери за добре. Тъжното е, че все повече хора не намират за нужно, или възможно да си го търсят в България. И държавата се опразва и бавно, но сигурно изчезва.

Вариант на спасение е породената от мигрантите ксенофобска вълна в Европа, която може да принуди много емигранти да се завърнат. А когато хората се върнат отново тук, или ще се доизродим и ще изчезнем, или с много труд, кръв и пот, ще се възродим. Но дали ще градим собствена държава, или  ще я подарим на други народи, не знам. Държа да подчертая, не обвинявам отделните хора, обвинявам народа. Народът не е просто съвкупност от хора, родени на едно място, както една страна не е просто съвкупност от територии. Мои близки емигранти често ми казват "България винаги ще я има и когато боклуците се самоочистят, ние ще се завърнем". Да, ама не. Географската карта е търпяла безброй изменения в хода на историята. И е чиста проба глупост да вярваш, че това което виждаме днес, ще бъде завинаги. Няма завинаги. Когато една страна се опразни от един народ, мястото се заема от друг. Природата не търпи вакум и това е физически закон.

Да си българин не е татуировка, България не е излята от титан на международната карта. Светът не е статичен. Светът се променя и когато една движеща сила изчезне, в случая българщината, постепенно изчезват и всичките й външни прояви, в случая държавата. Причини и следствия. И много страдания за всички сънародници, оказали се или които ще се окажат в произволно кътче от света, тепърва трябвайки да градят своята идентичност. Ако в България имаше останала интелигенция, тя щеше да се опита да обясни това на бъдещите емигранти. Но няма, защото отдавна вече е избягала.

Ако трябва да правим разбор на проблемът, той е в глобализацията. И по-точно във  втълпяването на фалшиви ценности - "глобално село, аз съм гражданин на света", вместо истинските "всяко човешко същество, независимо къде е родено има право на достойно съществуване". И целта е проста - да създаде фалшиво усещане за сигурност и благоденствие и да отвори вратата за големите игри - на ниво корпорации, или на ниво големи държави.

В никакъв случай не съм против глобализацията като идея - всеки трябва да е свободен да живее, където се чувства добре и да пътува, където го влече. Против лъжите съм. Лъжата, например, че да си емигрант е ОК. ОК е за някои. Но в повечето случаи не е. И това е феномен засягащ не само българите, но и други нации "трета ръка", например южноамериканците в Испания. Да се откъснеш от приятели, семейство, близки, да гледаш децата си как растат по скайп, как родителите ти остаряват далеч от теб, семейните празници - само на снимки. Това НЕ е нормално. А ни лъжат, че е. Не е нормално, нито полезно да живееш далече от това, към което принадлежиш, от това което те определя като личност и член на обществото.

Не твърдя, че всеки роден в България трябва да се чувства българин, но ако ДВА милиона българи не се чувстват българи, очевидно има сериозен проблем. Навсякъде хора се местят, но в България става въпрос за 1/4 от населението! И вече много малка част от тези хора искат да бъдат българи. Защото не виждат смисъл да бъдат, не виждат нищо хубаво в България. А в България има хубави неща. Българите сме хубави хора. Макар и озлобени и изтощени от фалшиви битки, но все пак хубави, състрадателни, умни, оцеляващи, ценящи живота и радостите му. Не сме лоши хора. Направиха ни лоши! Лоши и слаби! България, която е побеждавала на няколко фронта по време на междусъюзническата война, ако утре бъде нападната, никой няма да я защити, защото някой ни убеди, че то всъщност от държавата ни нямало смисъл. Нацията ни била демоде. Патриотизмът бил нещо лошо! Така ли? А защо тогава Турция сключва оръжейни сделки за милиарди с Китай, защо саудитците се въоражават като луди, защо дронове охраняват въздушното пространство на Германия и тя си позволи да изнудва европейската комисия, за да защити правата на концерните си? Защо в големите държави да защитаваш родното производство и правата на гражданите си е нещо нормално, само в България ни убеждават, че не било така, че не трябвало да има протекционизъм, че трябва да се защитават ЧУЖДИТЕ компании за сметка на българските.

Събудете се и се осъзнайте хора!  Да си готов да се пожертваш за родината не те прави жертва на групова манипулация, а е символ на любов и отдаденост. Родолюбието не е нещо лошо, когато не се стига до крайности. Напротив, това е движещата сила на всяка държава. Да мразиш чужденците и да биеш бежанци е жалко и грозно. Но да мразиш сънародниците си и да заплюваш държавата си, да обясняваш, как най-добре е всички да емигрират, за да не се мъчат е грозно, долно и пагубно и за народа и за личността. Защото сме родени българи, харесва ли ни или не. Не можем да изстържем столетия натрупване и да ги заместим с чужди програми. Всяка нация е уникална в светогледа си  и от всяка една цивилизацията има нужда. Няма такова нещо като глобално село. Има само хора като „работна ръка” и държави и корпорации, които ги експлоатират.

И стигаме до същината. Конспирацията не е само срещу България. Това е глобална кампания за създаване на работници без корени и връзки, свободен глобален ресурс, който да се излее там, където е нужен. И където обикновено тези хора имат много малко права. Хора без нация, без дом, без ценности, живеещи, за да работят и за да консумират и които съвсем определено не биха вдигнали оръжие срещу силния на деня. Защото не принадлежат никъде. А единственото нещо, което може да те накара да се жертваш за нещо, или да отидеш на война за нещо, е любовта и чувството за принадлежност.

Вече сме окупирана територия, защото няма държава, няма и народ. Помислете, дали по време на турското робство животът за българите  е бил по-добър от сега. Дали по времето на Франко, животът в Испания, или Хитлер в Германия е бил по-добър, дали животът в Сирия в момента е по-добър? България не е най-ужасното място за живот и въпреки това, всички ние сме убедени, че най-доброто което можем да направим е да избягаме от нея. А най-доброто което можем да направим и за себе си и за нацията е да останем и да работим с всички сили за тази държава и за тази нация. Защото заслужаваме да съществуваме и да се наричаме българи. ЗАСЛУЖАВАМЕ!

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 

PS В постинга са използвани и текстове от публикацията на блогърката denijane.blog.bg  - „Емигрантството – теория и практика”
Гласувай:
20
01. crep - "изтощени от фалшиви битки"
18.11.2015 21:51
Това ли е идеята?

И патриотизмът е нещо много хубаво.
Но е минало.
цитирай
2. djani - Дилемата е...
18.11.2015 23:04
crep написа:
Това ли е идеята?

И патриотизмът е нещо много хубаво.
Но е минало.
Как да са патриоти децата
като живеят в една кочина.
А каква мирна, спокойна и сигурна родина имахме.
Толкова ми е тъжно, че не намирам думи.


Нихилизъм, или патриотизъм. Държава, или територия...
цитирай
3. wonder - Като гледам каква сугестия е нас...
19.11.2015 09:56
Като гледам каква сугестия е настанала на тема българщина, стигам до извода не само, че отдавна е спрегнат родолюбивия нихилизъм в национална черта, а и обичта да се навиква гръмогласно навътре с негации, граници няма, т.е. безграничното нищо попълзновявя поколение след поколение, отразявайки меркантилната материалност на света, без оглед, че ние сме духовни същества с материално обкръжение, което трябва да ни служи, а не да обсебва съзнание след съзнание.
Никой не може да твърди, че райската ни територия отглежда икономически дезертьори, без да наджапа в дълбокото несъзнаване, че съществува и национална карма. Хората Извън, не са за Вътре. И просто са... изтекла вода - и за себе си, и за децата си. Изборът е Съдба! Всеки има право да пренаписва своята.
А иначе си тотално прав и вгорчаващо пунктуален.
цитирай
4. coacoa11 - Оголяхме, Джани. Телата от бедн...
19.11.2015 12:16
Оголяхме, Джани. Телата от бедност, душите - от безизходица. И никой няма да забележи, когато изчезнем и се стопим безследно някой ден. Ще оцелеят емигрантите, макар и сираци. Дано да се върнат и да започнат на чисто, когато отмине политическата чума в България.
цитирай
5. djani - Чудеснице, ти винаги си във високите поетични, духовни и небесни сфери...
19.11.2015 16:21
wonder написа:
Като гледам каква сугестия е настанала на тема българщина, стигам до извода не само, че отдавна е спрегнат родолюбивия нихилизъм в национална черта, а и обичта да се навиква гръмогласно навътре с негации, граници няма, т.е. безграничното нищо попълзновявя поколение след поколение, отразявайки меркантилната материалност на света, без оглед, че ние сме духовни същества с материално обкръжение, което трябва да ни служи, а не да обсебва съзнание след съзнание.
Никой не може да твърди, че райската ни територия отглежда икономически дезертьори, без да наджапа в дълбокото несъзнаване, че съществува и национална карма. Хората Извън, не са за Вътре. И просто са... изтекла вода - и за себе си, и за децата си. Изборът е Съдба! Всеки има право да пренаписва своята.
А иначе си тотално прав и вгорчаващо пунктуален.


Но, когато въпроса е за оцеляването на нацията високопарните изразни средства и дълбоки мисли не помагат. Уви, както бе казал преди време патриарха дядо Максим - "На този народ му трябва тояга" - макар и словесна...
цитирай
6. djani - Радвам се на емоционалния ти отзвук, миличка.
19.11.2015 16:24
coacoa11 написа:
Оголяхме, Джани. Телата от бедност, душите - от безизходица. И никой няма да забележи, когато изчезнем и се стопим безследно някой ден. Ще оцелеят емигрантите, макар и сираци. Дано да се върнат и да започнат на чисто, когато отмине политическата чума в България.


И аз се надявам на същото. Вече трудно този свят ще бъде повечуе объркван и зомбиран. Дано хората се освестят и бъдат по-малко материалисти...
цитирай
7. wonder - Но, когато въпроса е за оцеляв...
19.11.2015 19:55
djani написа:

Но, когато въпроса е за оцеляването на нацията високопарните изразни средства и дълбоки мисли не помагат. Уви, както бе казал преди време патриарха дядо Максим - "На този народ му трябва тояга" - макар и словесна...


Не зная кои думи за теб са "високопарни" и защо, но нацията ще оцелее далеч след нас.
А като българка съм върл противник на всички упадъчни хипотези, които вещаят разпад, деградация или неоцеляване на българите и българщината.
Това е меко казано предателство към себе си и пълна непрогледност към собствените /личните/ Авгиеви обори, защото знаем, че "всеки съди по себе си", нали? ;)))
цитирай
8. djani - О, моите Авгиеви обори са от най-задръстените...
19.11.2015 22:10
wonder написа:
djani написа:

Но, когато въпроса е за оцеляването на нацията високопарните изразни средства и дълбоки мисли не помагат. Уви, както бе казал преди време патриарха дядо Максим - "На този народ му трябва тояга" - макар и словесна...


Не зная кои думи за теб са "високопарни" и защо, но нацията ще оцелее далеч след нас. А като българка съм върл противник на всички упадъчни хипотези, които вещаят разпад, деградация или неоцеляване на българите и българщината.
Това е меко казано предателство към себе си и пълна непрогледност към собствените /личните/ Авгиеви обори, защото знаем, че "всеки съди по себе си", нали? ;)))

С тези 32 г. в полицията съм непоправим реалист. Понякога се опитвам да подхвърквам оптимистично като един дърт кокош, но нещо не ми се отдава. Като гледам мерзавците, които са ни яхнали, как да съм оптимист за оцеляването ни...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1434616
Постинги: 366
Коментари: 2503
Гласове: 3915
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031