Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2016 10:40 - ВЯРАТА В БОГ И ЕВОЛЮЦИЯТА
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5329 Коментари: 25 Гласове:
11

Последна промяна: 09.02.2016 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   ВЯРАТА В БОГ И ЕВОЛЮЦИЯТА

  

 image

 

     Доколко е оправдана вярата в Бога и дали теорията за естествения подбор Го прави излишен? Дали болката и страданието по света показват, че няма Бог?

Милиони хора вярват в Бога, но оправдано ли e това?  Казват, че това е въпрос на религиозни убеждения. Най-популярния теологичен аргумент за това е този за Проекта. Може ли например, един часовник да се самосъздаде? Естествено – не. Напълно естествено е да се предположи съществуването на достатъчно интелигентен проектант, който да създаде толкова сложен и хитроумен инструмент. А Вселената около нас е невъобразимо по-сложна и според редица признаци тя има функция и цел. И по аналогия разсъждаваме, че щом часовника има интелигентен и разумен проектант, то същото важи и за света окола нас. Теорията на Дарвин и следовниците му за естествения подбор твърдят, че живия свят около нас се е появил и създал такъв, какъвто е благодарение на поредица от мутации, които всъщност предизвикват незначителни промени в ДНК на организмите, без да обясняват задоволително липсата на преходни форми между различните видове. Възниква и въпроса как се е самосъздала толкова сложна биологична структура като ДНК? Въпреки огромния напредък на науката, все още е невъзможно от нежива материя да се създаде нещо макар и минимално, даващо признаци на живот. Многобройни са вече теориите за съществуването на високоорганизиран космически, вселенски разум, който диктува нашето и на Вселената съществуване. Можем да приемем, че от нарастващо количество факти, дори гениалния физик Стивън Хокинг вече допуска, че форма на  интелигентен разум стои зад създаването на Вселената. Той нарича този феномен „Божествен фактор” и смята, че именно той е в основата на сътворението на Вселената. Но, да оставим върху това да си блъскат главите учени и теолози.

Монотеистичните религии - юдаизма, християнството и исляма считат, че Бог притежава три основни характеристики -  всезнание, всемогъщество и висша доброта. Но възможно ли е да примирим съществуването Му с факта, че в света има толкова много страдание? Значи, природните катаклизми, глада, войните, болестите, дори и хемороидите ни са негово дело. Защо? След като е изключително доброжелателен, Той не би желал да страдаме. Тъй като е и Всезнаещ, Той ЗНАЕ, че ние страдаме. И тъй като е Всемогъщ, ако поиска може да предотврати страданията ни. Нещо повече, ако поиска може да създаде един много по-добър свят, който да обитаваме. Теистите, т.е вярващите са изразходвали много енергия в опити да се справят с тези досадни за тях дилеми. Ето и три от най-очевидните им методи за защита:

Божието наказание. Както любящите родители трябва понякога да накажат детето си, когато се провини, така и Бог ни наказва, когато прегрешим. Тогава защо Бог праща неизличими болести на малки деца? С какво те са се провинили пред Него? Може би за греховете на родителите им, както твърдят теистите. Може ли здравомислещ човек да приеме за морално приемлив съд над децата на грешниците и престъпниците?

Страданието ни прави добродетелни. Теистите твърдят, че страданията и трудностите които понасяме имат за цел да ни направят по-добри. Без да страдаме не бихми станали добродетелните хора, каквито Бог желае. Но защо не ни е направил добродетелни още от самото начало? Защо диктаторите и сатрапите, изтребващи стотици и хиляди хора живеят в разкош? Защо добри и мили хора боледуват от страшни болести, сполетели ги изненадващо? Трудно е да се разбере, как произволното и несправедливо разпределение на страданието ще ни направи по-добродетелни. Защитава се тезата, че това страдание е за наше добро и че „неведоми са пътищата Господни”...

Бог ни е направил свободни. Най-разпостранения отговор на проблема породен от злото е, че страданието не е Божия, а наша грешка. Защото Бог ни е дарил със свободна воля – способността да избираме свободно как да действаме. Понякога действаме по начин, причиняващ страдание, когато например предизвикваме войни. Той би могъл да предотврати това, лишавайки ни от свободна воля. Но би станало още по-лошо, ако ни превърне в безволеви автомати, неспособни на свободно решение. Най-очебийния недостатък на тази защита на теизма е, че повечето страдания имат естествен произход. Земетресенията, наводненията, глада и болестите все пак не са предизвикани от нас. Ако има Бог, Той е причина за тях. Накратко, проблемът породен от злото е изключително сериозен за теистите. Защото той въоръжава опонентите им с твърде убедителни основания за липсата на Бог. Всъщност не е грешка да вярваме в Бог, а само че теизмът представлява далеч по-трудно удържима позиция, отколкото си представят мнозина.

Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да ни е заложена и причината за това е не коя да е, а еволюцията. Според професор Джонсън от Оксфордския университет страхът от Бог може да е помогнал за оцеляването и оформянето на човечеството, такова каквото е днес. Това би означавало, че религията е творение на еволюцията. Ако вярата в божественото наказание е толкова дълбоко внедрена в съзнанията ни, то това е заради еволюцията, пише в новата си книга „Бог те наблюдава“ проф. Доминик Джонсън (Dominic Johnson), който е експерт по еволюционна биология и международни отношения в Оксфордския университет. Според теорията чувството, че могъщо свръхестествено същество ни наблюдава може да е било причината хората да не се държат напълно егоистично. Джонсън смята, че вярата в божествено наказание е подпомогнала кооперирането между хората – една от ключовите черти на нашата еволюция, които са спомогнали за успеха на вида ни. По същата логика, Джонсън обяснява защо страхът от наказание е бил по-могъщ аспект в религията, отколкото любовта и алтруизма.

„Очакването на награда, или наказание заради поведението си определено е било предпочетено от еволюцията, защото подпомага оцеляването и възпроизвеждането. Това се отнася и за свръхестествените награди и наказания. Богобоязливите хора по-лесно биха се отказали да убият някого от обществото, което намалява броят на наказанията в истинския свят. Идеята, че добрите или лоши дела на някого ще бъдат наблюдавани, осъждани и награждавани от бог, съществува във всички световни религии, дори и в настоящите им форми”

На практика мнозинството от хората вярваме в един единен Бог, говорещ в различни исторически времена през устата на твърде различни в битността и делата си пророци. Техните учения ли са причина за нестихващите през вековете религиозни войни?

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 

 

Следва...

 
Гласувай:
13
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Хубава тема си подхванал Светославе !
09.02.2016 12:39
Дано не те подхванат опростачените, религиозни маняци ! Слабото познание винаги води до религия, така е устроен живота на еволиралото животно - човек ! Човешкия свят за един живот, трябва да е краен, обяснен и завършен философски, това се констатира от дивите племена до най- интелигентното общество ! Тук се получава научен парадокс- света и науката са безкрайни, нашите познания са крайни и се формират на етапи - земятя не е плоска, върти се около слънцето, имаме ДНК и т.н. Реално имаме още безкрайни неща, които не знаем, но и не искаме да узнаем , капацитета ни е ограничен и еволира бавно, тогава идва постулатното обяснение и религиозната догма ! Много психиатри твърдят, че човешкия мозък не може да приеме безкрайността и момента в който я осъзнае, може да полудее ! А безкрайността съществува и се доказва астрономически и на микро ниво, по народному се доказва просто с въпроса : Ако има край, граница, стена то какво има след тях !?
Все пак боговете се полезни с възпитателната и добродетелната роля, с формирането на вяра, спокойствие и ценностна система извън монетарното безумие ! Но стават най- страшната сила, когато са подчинени на политически и властнически цели ! Днешните религии са комерсиални и губят позиции в целия свят, даже и в българската църква свещите и "услугите" поскъпнаха двойно ! Появи се индулгенщината !?
цитирай
2. coacoa11 - Много е дълга темата, а този път си се ...
09.02.2016 20:42
Много е дълга темата, а този път си се изказал кратко:)
Еволюцията и вярата в бог не са взаимно изключващи се понятия. Вярата ни позволява да живеем, да оцелеем и да еволюираме - не напред, а назад - към съвършеното божествено начало, от което всички произхождаме.
цитирай
3. djani - Още Хермес Трисмегист е казал:
09.02.2016 22:33
dedenze написа:
Дано не те подхванат опростачените, религиозни маняци ! Слабото познание винаги води до религия, така е устроен живота на еволиралото животно - човек ! Човешкия свят за един живот, трябва да е краен, обяснен и завършен философски, това се констатира от дивите племена до най- интелигентното общество ! Тук се получава научен парадокс- света и науката са безкрайни, нашите познания са крайни и се формират на етапи - земятя не е плоска, върти се около слънцето, имаме ДНК и т.н. Реално имаме още безкрайни неща, които не знаем, но и не искаме да узнаем , капацитета ни е ограничен и еволира бавно, тогава идва постулатното обяснение и религиозната догма ! Много психиатри твърдят, че човешкия мозък не може да приеме безкрайността и момента в който я осъзнае, може да полудее ! А безкрайността съществува и се доказва астрономически и на микро ниво, по народному се доказва просто с въпроса : Ако има край, граница, стена то какво има след тях !?
Все пак боговете се полезни с възпитателната и добродетелната роля, с формирането на вяра, спокойствие и ценностна система извън монетарното безумие ! Но стават най- страшната сила, когато са подчинени на политически и властнически цели ! Днешните религии са комерсиални и губят позиции в целия свят, даже и в българската църква свещите и "услугите" поскъпнаха двойно ! Появи се индулгенщината !?

"Каквото горе, такова и долу", обхващайки с това кратко изречение макро и микросвета. Привърженик съм и на тезата, че божия храм е в самите нас. Това, обаче не ми пречи да се възхищавам на световните архитектурни и художествени шедьоври, свързани с религията ...
цитирай
4. djani - Ох, наистина е дълга темата...
09.02.2016 22:37
coacoa11 написа:
Много е дълга темата, а този път си се изказал кратко:)
Еволюцията и вярата в бог не са взаимно изключващи се понятия. Вярата ни позволява да живеем, да оцелеем и да еволюираме - не напред, а назад - към съвършеното божествено начало, от което всички произхождаме.

И за това ще има продължение по темата за религиозното противопоставяне, което е параван за изначалната борба за власт и материални блага...
цитирай
5. kuschel - Тая тема няма нужда от обсъждане, ...
10.02.2016 08:18
Тая тема няма нужда от обсъждане, защото няма обект на темата и никога не е имало. Чисто губене на време.
цитирай
6. minevv - hahhaah
10.02.2016 09:21
"Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да ни е заложена и причината за това е не коя да е, а еволюцията." - и как точно.... съждавайки още един лост за управление на хората???
????? докога с тази шизофренична идея за бог?
цитирай
7. krumbelosvet - Още в първите редове на първата книга "Битие"
10.02.2016 09:40
ще ни избоде очите, че Бог не е всезнаещ и всесилен. Той прави нещо и "видя Бог, че това е добро". Т.е. той експеримантира. Неговият път на познанието е като нашия - колкото и да си умен и проектът ти да е съвършен, материалният свят е необхватен от разума и само експериментът доказва проекта. А ако след работа си почиваш, значи не си всесилен. По-нататък еврейският Бог хиляди пъти повтаря В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ "и вие ще бъдете мой народ, а аз ще бъда ваш бог". Може ли създателят на Вселената да говори така? Нали други негови думи са "Всичко що пълни вселената, е мое". Нашето място във вечността, и то е посочено в същата първа глава - ние сме експеримента от шестия ден. Щом Създателят експериментира, значи цели разширяване на възможностите си, в т.ч. - да спаси творението си в такова опасно място като космоса. Естественият подбор, биологичната еволюция и човешкият разум имат антиентропийни свойства, те са мечтаният от Максуел "демон", който преодолява законите на термодинамиката. За такава задача, е оправдано страданието и смъртта на индивида, защото, без нейното решение, ентропийната смърт на цялото Творение е сигурна. Яаа, май стигнахме дъното? Уви не. Но мнението стана дълго.
цитирай
8. djani - Куш, както винаги си безапелационен...
10.02.2016 09:51
kuschel написа:
Тая тема няма нужда от обсъждане, защото няма обект на темата и никога не е имало. Чисто губене на време.

Тъй като съм пенсионер, имам предостатъчно време за губене и да пофилософствам. А религията си заслужава, защото е един от основните аргументи за политическо противопоставяне, по което проявяваш огромен хъс.
цитирай
9. djani - Забелязал съм, че религиозните хора...
10.02.2016 09:54
minevv написа:
"Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да ни е заложена и причината за това е не коя да е, а еволюцията." - и как точно.... съждавайки още един лост за управление на хората???
????? докога с тази шизофренична идея за бог?

Са по-малко податливи на политически провокации, стига да не се провокират религиозните им чувства...
цитирай
10. djani - Истината се крие в подробностите...
10.02.2016 09:59
krumbelosvet написа:
ще ни избоде очите, че Бог не е всезнаещ и всесилен. Той прави нещо и "видя Бог, че това е добро". Т.е. той експеримантира. Неговият път на познанието е като нашия - колкото и да си умен и проектът ти да е съвършен, материалният свят е необхватен от разума и само експериментът доказва проекта. А ако след работа си почиваш, значи не си всесилен. По-нататък еврейският Бог хиляди пъти повтаря В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ "и вие ще бъдете мой народ, а аз ще бъда ваш бог". Може ли създателят на Вселената да говори така? Нали други негови думи са "Всичко що пълни вселената, е мое". Нашето място във вечността, и то е посочено в същата първа глава - ние сме експеримента от шестия ден. Щом Създателят експериментира, значи цели разширяване на възможностите си, в т.ч. - да спаси творението си в такова опасно място като космоса. Биологичната еволюция и човешкият разум имат антиентропийни свойства, те са мечтаният от Максуел "демон", който преодолява законите на термодинамиката. За такава задача, е оправдано страданието и смъртта, защото, без нейното решение, ентропийната смърт на цялото Творение е сигурна. Яаа, май стигнахме дъното? Уви не. Но мнението стана дълго.


Все пак споменах, че съм лаик в богословието. Но, всяка дискусия е полезна за изясняване на казуси. Ако "Големият взрив" е начало на Сътворението, значи всичко е изчислено към този единствен и сакрален миг и Часовникаря е настроил точно механизъма...
цитирай
11. ramone - не го приемай като заяждане,
10.02.2016 10:20
ама твърде много неточности.
"Теория на Дарвин за естествения подбор", няма (странното е, че за втори път, в рамките на два дена го срещам в блогбеге. откъде четете?) Има Теория на еволюцията. естствният подбор е само част от обяснението и.
Казваш, че според юдаизма, християнството и исляма Бог притежава ... "висша доброта" (другото, както и да е). Доброта е оценъчна категория. Никой, простосмъртен вярващ не си позволява да дава оценка на Бог. Абсурдно е.
Терминът "теисти" е използван абсолютно неправилно. Това е широко понятие, включващо различни концепции за Бог. Някои от тях изключват, част от нещата за които пишеш.
Въпросът за "свободната воля" е много сложен за християнството, но като цяло тази свободна воля е "разрешена" единствено в рамките на предписанията. Излезеш ли извън тях, вече си оттатък чертата. Свободната воля занимава предимно философски теории, отричащи изцяло или частично наличието на Бог. Например - Ницше изцяло отрича Бог, а Сартр приема, че участва в създаването на човека, като отрича по-нататъшната му намеса в действията му (т.е. Сартр също е теист!)
Доколко съшествуват "религиозни войни" е доста спорно (имам предвид дали въобще някога някъде религията е била причина за война), ма дай все пак да видим натам. Може и пък да успееш да го докажеш.

цитирай
12. krumbelosvet - Не е до лаизма. Идеята която ми боде очите,
10.02.2016 10:59
не съм срещал никъде. Но има проста обяснителна сила и не противоречи на Физиката, нито на идеята за преражданията, нито на Христа. Последният може да бъде мислен като Бог по тривиална причина - всички сме творения, а може би и биологични деца на Ръководителя на тоя Проект. Исус умира като нас и може би сочи, че това не е краят. Кой е доказал, че няма по-фина материя и по-фино преобразуване на белтъчния живот? Една гъсеница прави преобразуване веднъж, а други видове, забравих кои, повече пъти.
цитирай
13. djani - Коментар на богослова Константино Димитров по темата:
10.02.2016 11:36
Въпросът, който повдигате е много стар; той всъщност и доведе до разпадането на християнската цивилизация преди няколко века. Подтикнати от наглед кристалната логика на безбожието, хората се отказаха да вярват в някакво изключително право на Бога да знае какво става, да допуска и да възпира събитията, и да ги насочва според своето уж изконно добро намерение. За мен е малко трудно да дам академично издържан отговор, но само бих желал да посоча някои опорни точки за разсъждение, които биха могли да обогатят това Ваше изследване.
1. Въпросът за това, какво е смъртта. Съвременният човек приема смъртта като зло, но зло ли е тя? Или е освобождение? Или пък потъване в мрака? И дали някой е длъжен да ни осигури средностатистическата продължителност на живота, за да го счетем за изпълнен и осмислен? Боя се, че в наше време въпросът за смъртта на тялото нито се разглежда с необходимата сериозност, нито пък животът в тялото се разглежда с оглед на неговата краткотрайност. Това довежда до много тежки изкривявания в начина на разглеждане на събития от всякакъв разряд – екзистенциални, обществени и т.н. А когато говорим за това, следва винаги да отчитаме, че, въпреки технологичния напредък, ние все така продължаваме да сме тук съвсем за малко.
Именно в този контекст следва да се разглеждат и световните катаклизми. Поради тази, бих я нарекъл, доброволна слепота, човекът хем придава на живота в тялото прекалена стойност, хем, едновременно с това ,си позволява да го пропилява по най-безотговорен начин. А пък безбожието го кара още по-малко да цени чуждия живот в тялото.
Та какво е богатството на заграбилия, или властта на насилника, ако имаме предвид къде са сега всички негови предшественици?

2. Въпросът за любовта. Освен наказващ и награждаващ, Бог е преди всичко обичащ, и това всъщност е залогът за връзката му с човека. Бог обича човека, и човекът Го обича; и тук става дума за една съвсем осезаема, истинска любов – много повече, отколкото между две човешки същества. По различни причини, които не ми се ще да излагам тук, тази страна на Бога е оставала в сянка, но това никога не е променяло тази основополагаща верска истина. Всъщност, подтикът на вярващия да действа по един или друг начин, „горивото”, така да се каже, за това, е именно тази идеща свише Любов, а не защото очаква награда или се страхува от наказание. На това настояват и Светите Отци, като степенуват отношенията на човека с Бога именно като страх от наказание - очакване на награда - безрезервна любов.
3. И най-сетне, вярата е опитност, а не „повярване” в нещо, зададено отвън. Самата дума „вяра” на български е малко заблуждаваща в това отношение. Защото, когато един мъж се влюбва в една жена, той не „повярва” в нея, а започва да изпитва любов към нея; и обратно. Когато човек изпита това, за което говоря, по същия начин, както влюбилият се човек, той разбира много неща, без да му са необходими обяснения, и без често самият той да може да ги обясни, или да си ги обясни – т.е. той излиза от зоната на търсенето, на безпокойствата на разума и навлиза в мирната зона на истината. Естествено, между хората любовта често се оказва хормонно заслепение; но тези, чиято любов е просъществувала през десетилетията могат да засвидетелстват, че тя може да се е променила в някои отношения, но в основата си е останала все тъй жива и „вярна”.
Благодаря много, г-н Атаджанов. С пожелания за приятен ден, Димитров
цитирай
14. lubovakoniamash - На света съществуват много обиди. ...
11.02.2016 10:02
На света съществуват много обиди. Според мен, една от най-тежките от тях е да кажат на някого, че е компромисен човек, т.е. такъв, който прави компромиси с вярата си заради удобства. Светиите именно затова са велики, защото не са правили компромиси със себе си. Имали са желание да стигнат далеч. Не е нужно да се връщаме много назад, за да видим смайващи примери в тази посока. Старецът Йосиф Исихаст имал такова видение – ликове монаси, свещеници, миряни приготвени за битка с огромно множество бесове. Старецът разказвал, че в предните редици имало много малко хора. А той изпитал голяма омраза към бесовете и му се приискало да застане на първия ред. Подвизите, които старецът извършил доказват, че той наистина е бил сред тези „на първия ред”. Кой го е карал? Никой! Направил всичко от любов, но така променил цялата Света гора. А в началото някои го мислели за опрелестен. Чак по-късно всички разбрали какъв светец е. Плътската „разумност” често критикува божествената лудост.

Ние сами избираме да сме малки съдове. Защото малкото любов е удобна. Чрез нея можеш да съчетаеш несъвместимото – Иисусовта молитва и смартфона, изтънчените гозби и поста, удобният живот и подвизите. Някой ще каже: „Аз нямам тяхната сила.” Да, и аз я нямам, и аз съм кекав представител на 21 век. Но голямата победа на светците не е заради техните телесни подвизи, а заради огромните души и способността им да се жертват, да се каят и да се понизяват.
А вие, какаво можете вие..........???????

цитирай
15. djani - Чудесен коментар, допълващ дискусията и потвърждаващ, че вярата е любов...
11.02.2016 10:28
lubovakoniamash написа:
На света съществуват много обиди. Според мен, една от най-тежките от тях е да кажат на някого, че е компромисен човек, т.е. такъв, който прави компромиси с вярата си заради удобства. Светиите именно затова са велики, защото не са правили компромиси със себе си. Имали са желание да стигнат далеч. Не е нужно да се връщаме много назад, за да видим смайващи примери в тази посока. Старецът Йосиф Исихаст имал такова видение – ликове монаси, свещеници, миряни приготвени за битка с огромно множество бесове. Старецът разказвал, че в предните редици имало много малко хора. А той изпитал голяма омраза към бесовете и му се приискало да застане на първия ред. Подвизите, които старецът извършил доказват, че той наистина е бил сред тези „на първия ред”. Кой го е карал? Никой! Направил всичко от любов, но така променил цялата Света гора. А в началото някои го мислели за опрелестен. Чак по-късно всички разбрали какъв светец е. Плътската „разумност” често критикува божествената лудост.

Ние сами избираме да сме малки съдове. Защото малкото любов е удобна. Чрез нея можеш да съчетаеш несъвместимото – Иисусовта молитва и смартфона, изтънчените гозби и поста, удобният живот и подвизите. Някой ще каже: „Аз нямам тяхната сила.” Да, и аз я нямам, и аз съм кекав представител на 21 век. Но голямата победа на светците не е заради техните телесни подвизи, а заради огромните души и способността им да се жертват, да се каят и да се понизяват.
А вие, какаво можете вие..........???????А за човешкото лицемерие, особено по време на най-светия празник Великден, преди две години публикувах "Стонове от кръста" http://djani.blog/lichni-dnevnici/2014/04/22/stonove-ot-krysta.1259042 Но, това сме ние хората...
цитирай
16. lubovakoniamash - Благодаря г-н Атаджанов, за ком...
11.02.2016 12:26
Благодаря г-н Атаджанов, за коментара и дадената ми възможност да кажа тук това, което не винаги разума проумява.
поздрави,
Дора
цитирай
17. minevv - "Ново изследване сочи, че е ...
11.02.2016 15:20
djani написа:
minevv написа:
"Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да ни е заложена и причината за това е не коя да е, а еволюцията." - и как точно.... съждавайки още един лост за управление на хората???
????? докога с тази шизофренична идея за бог?

Са по-малко податливи на политически провокации, стига да не се провокират религиозните им чувства...

Eто и религиозен отговор- не по същество, не означаващ нищо и
...
с чувства?!?!?!?!?!?!?!?! То така и канибалите ще оправдаеш
цитирай
18. lubovakoniamash - Мъдри думи, които стоят добре в края на целия "дебат" по темата:
11.02.2016 16:59
Един е смисълът на живота тук на земята, въпреки, че се стремят да го унищожат с всевъзможни безумни теории – това е изпълняването на Христовите заповеди.
Старецът Йосиф Ватопедски
цитирай
19. djani - О, нямям извратената фантазия на Том Харис с перфектния му актуален канобал Ханибал Лектър....
11.02.2016 22:56
minevv написа:
djani написа:
minevv написа:
"Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да ни е заложена и причината за това е не коя да е, а еволюцията." - и как точно.... съждавайки още един лост за управление на хората???
????? докога с тази шизофренична идея за бог?

Са по-малко податливи на политически провокации, стига да не се провокират религиозните им чувства...

Eто и религиозен отговор- не по същество, не означаващ нищо и
...
с чувства?!?!?!?!?!?!?!?! То така и канибалите ще оправдаеш


В някои магазини вече се продават колбаси, наподобяващи части от човешко тяло. Тренировка за следващата всезадоволеност, след содомията например. А темата за политическия канибализъм съм засегнал в постинга си "Особености на българския канибализъм" http://djani/politika/2012/07/01/osobenosti-na-bylgarskiia-kanibalizym.974555. Препрочетох го и разбрах, че съм бил почти пророк...
цитирай
20. djani - Ако ги спазвахме дословно,
11.02.2016 23:00
lubovakoniamash написа:
Един е смисълът на живота тук на земята, въпреки, че се стремят да го унищожат с всевъзможни безумни теории – това е изпълняването на Христовите заповеди.
Старецът Йосиф Ватопедски

Светът нямаше да е този...
цитирай
21. milady - № 7....
12.02.2016 08:34
от цялата алабалистика, си избрах твоя коментар за котва..

„ Биологичната еволюция и човешкият разум имат антиентропийни свойства, те са мечтаният от Максуел "демон", който преодолява законите на термодинамиката. За такава задача, е оправдано страданието и смъртта, защото, без нейното решение, ентропийната смърт на цялото Творение е сигурна. Яаа, май стигнахме дъното? Уви не. Но мнението стана дълго.“

джани, поздрави за теб, но не чух нищо за „Науката за прераждането“?
тя поставя Правото на свободен избор Определено в ръцете
на „любопитната“ Душа, каквото и да означава това ...
Ако Бог е Вселената и вселената е ментален конструкт,
то всичко е бог, бог е и човека.
Ако Бог е и хората и човешките умове са като вселени,
то хората са творци. И творците и творенията преливат
едно в друго във фракталната безкрайност.

Хубав ден и очакваме продължение..

цитирай
22. minevv - до djani
15.02.2016 09:51
Който се опита да забрани секса, все е пропадал!
писанията са ви безпочвени и необосновани,
занимавал/чел съм за това и тзи тенденциа е много от скоро - и слава богу, защото европа щеше да е обезлюдена
цитирай
23. begetron426 - Да наистина Бог...
21.02.2016 19:54
Да наистина Бог е еволюционен продукт на материята, субективен продукт на първичния човешки, невеж разум, който не може да намери обяснение за света в който живее. Затова в началото при страх от природните стихии е започнал да се кланя и моли на тотеми, от които възникват множеството древни богове при всички народи. Поумявайки малко, но само като опитност, без научни знания за света, Разумния човек излиза от пещерата и формира по-големи общности като градове, държави и империи, при които възниква необходимостта за смяна на многобожието с единен Бог. Всичко това се е родило в човешкия мозък субективно, съзерцателно без обективни доказателства, което е позволило на религията да овладее върховната власт и да прокара своите свещени закони, в които като няма доказана съществуваща истина, е трябва само да вярват. Знаем от човешката история наситена с кръв, какво става с тези които не вярват и тези които вярват в други богове.Така Борис при приемане на християнството, е изклал половината боляри, а турския ятаган е отсичал непокорните български глави, които не приемали исляма, а тъмното средновековие е осветено от кладите на еретиците. В днешно време има такъв случай в ИДИЛ: Едно 14 годишно дете мюсолманче не се е явило на сутрешна молитва, веднага го осъждат на смърт, и пред родителите му отрязват главата. Кой е виновен за всичко това, религията, Бог, човеците или сляпата вяра. Всички заедно са виновни, начело с Бог и изпълнителя човекът. Начело с Бог, защото няма такъв Бог, който да казва, докажете, че съществувам и тогава повярвайте в мен, а всички богове крещят Аз съм истината, но вие имате свободен избор. Какъв свободен избор при това, че няма друга истина, може да има. Остава само сляпата вяра, а кой не вярва, главата на човешкия дръвник, а оцелелите в адския казан. Затова сляпата религиозна вяра е била против човека и познанието, защото тя позволява да се зомбира лесно човешкия мозък и се прехвърли мисленето на сърцето, въпреки че няма мислещо сърце. Поздрав!!!
цитирай
24. djani - Към begetron426...
22.02.2016 14:22
Чудесно допълнение към дискусията. Факт е че с религията продължава да се злоупотребява. Но, на всички ни се ще да вярваме, че зад хоризонта на смъртта се мержелее нещо неизмеримо могъщо, както и че частица от нас продължава да съществува в някаква форма. Вярата не е рационално чувство, но владее умовете на хората...
цитирай
25. begetron426 - Прав си, зад хоризонта...
23.02.2016 15:08
Прав си, зад хоризонта има надежда!
Да наистина зад хоризонта на смъртта съществува нещо неизмерно могъщо, което не е свързано, нито с мистика, нито с релия, а е свързано с първичната материя и Разумния човек от това парче на Вселената наречено Слънчева система, или е свързано с разума възникнал някъде в космическото пространство. Ако не съществуваше това закономерно нещо светът няма никакъв смисъл. Това съществуване е обвързано с Човека, заради Човека. То е свързано не само с частица от нас, а със всичко съществуващо във всяко безкрайно кътче на пространството и всеки миг от времето. Това са закономерните неразумни безкрайни електромагнитни нишки на вакуума или първичната едномерна структура на геометричното пространство, структурирана от частиците на времето. Тя има свойството да бъде неразумната информационната памет на съществуването и развитието на материя като записва всичко съществуващо във времето и пространството, а ние сме потопени във вакуума и първичните вакумни частици са началото на нашата структура. тази информация има всичко преди нас, за нас и след нас. Затова то е свързано с нас и тази връзка съдържа както смисъла на съществуването и развитието на всичко в Космоса, така и смисълът за нас, без богове и дяволи. Смисълът е в нашето прогресивно развитие, при което имаме възможност да разкрием, овладеем и управляваме тази информационна структура или фактически се превръщаме в Богове чрез разкриване неразумните закони на материята и започнем да ги управляваме не в полза на илюзорни богове, а в полза на Могъщия знаещ, мислещ и хуманен човек. Историческото развитие на човечеството показва, че това е най-трудния почти невъзможен път, който е осеян с човешка плът и кръв и който съвременния етап от нашето съществуване подчертава. Нищо не се губи в света на неразумната материя, а пълната загуба може да я направим ние с помоща на невежеството и сляпата вяра на мистиката и религията, които ще отклонят науката от служба на човека към неговото самоунищожение. Трябва да се борим за могъществото на Човека, а не на Бог, защото човекът има нужда от могъщество като се възползва от неизмеримото могъщество на неразумната материя. Това неизмерно неразумно могъщество на материя има нужда от Могъществото на прогресивно развиващия се Човек, който ще намери своя смисъл в смисъла на съществуването и прогресивното развитието на материята. За това си заслужава да разкриваме и се борим за закономерното доказване на съществуващата истина, която е против невежеството и сляпата вяра, за да спечелим всичко. Защото без човечеството се губи всичко. Това е смисълът на нашето най-противоречиво време да останем вечни или да не бъдем! Поздрав!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1434647
Постинги: 366
Коментари: 2503
Гласове: 3915
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031