Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2016 17:52 - ИЛЮЗИЯ ЛИ Е СЪВМЕСТИМОСТТА В КУЛТУРИТЕ?
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1078 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 27.03.2016 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ИЛЮЗИЯ ЛИ Е СЪВМЕСТИМОСТТА В КУЛТУРИТЕ?

   

 image  image

Културата е другото лице на цивилизацията. Тя има две страни. Едната  обхваща всички придобити от хората знания и умения, които им дават възможност да овладеят силите на природата и да получат от нея материални блага, удоволетворяващи човешките им потребности. От другата, в нея влизат всички онези правила, необходими за регламентиране на взаимотношенията между тях и особено за разпределението на материалните блага. Тези две направления се намират в  зависимост едно от друго. Първо, защото в тези взаимоотношения особено силно влияе мярата за удоволетворяване на първичните потребности, възможна при наличните земни блага. Второ, защото отделния човек може да встъпи с друг човек в такива отношения, когато той сам се оказва достояние и материално благо, доколкото другия експлоатира работната му сила, или го избира за свой сексуален обект. И накрая, защото всеки отделен човек е физически враг на културата, налагаща му редица ограничения. Факт е, че макар и да не могат да съществуват извън общността, отделните индивиди считат за тежко бреме жертвите, които културата изисква от тях, за да направи възможен съвместния им живот. Именно тази задача се изпълнява от обществените институции и организации. Тяхната цел е не само осигуряване на известен ред в разпределението на благата, но и да защитава обществото от враждебните подбуди на отделните членове в него. Човешките творения могат лесно да бъдат разрушени, а създалите ги наука и техника да бъдат използвани за собственото ни унищожение.

            Създава се впечатлението, че културата е нещо натрапено на съпротивляващото се мнозинство от някакво наложено отгоре малцинство, което е успяло да си набави средствата за власт и принуда. Докато човечеството се придвижва все по-напред в господстването над природата, подобен прогрес в областта на регламентирането на човешките взаимоотношения липсва. Възможността от такова преустройство на човешките отношения, което би унищожило недоволството от източниците на културата би довело до отказ от принудата и потискане на първичните човешки потребности. Но трябва да се съобразяваме с факта, че всички хора притежават разрушителни и антикултурни наклонности. В по-голямата част от тях те са достатъчно силни, за да определят тяхното негативно поведение, особено когато са в маса и тълпа. Както не можем да се откажем от принудата, така не можем да се откажем и от властта на малцинството над мнозинството, защото масата е инертна и неосъзната. Тя не обича да се отказва от инстинктите си и не може да бъде убедена в неизбежността на този отказ, защото взаимно се подържат в поощряване на собствената си разюзданост. Само чрез влиянието на авторитетни личности, признати за нейни водачи, масата може да бъде накарана да работи целенасочено, от което зависи здравината на културата. Тях обаче ги грози опасността, в желанието си да не изгубят влиянието си, да отстъпват прекомерно пред желанията на масата. За това е необходимо те да притежават и средствата на властта. Тоест културните определености, могат да се задържат само с помощта на известно количество принуда. Хората по своята природа не обичат работата, а доводите са безсилни пред техните страсти.  С учудване и тревога ще забележим, че болшинството от хората се подчиняват на културните забрани само под влияние на външна принуда. Така стоят нещата с моралните изисквания на културата, предназначени за всички. Безкрайно мнозинство от културни хора, отвращаващи се от убийството, или кръвосмешението не се отказват да задоволят алчността си, жаждата за агресия, половата разюзданост, не престават да лъжат, клеветят и сплетничат, особено ако могат да го правят безнаказано. Така е било преди, в продължение на много културни епохи, както и днес.

Що се отнася до ограниченията спрямо определени обществени класи и прослойки, тук се натъкваме на явни несправедливости, които не предизвикват никакви съмнения. Трябва да се очаква, че тези потиснати маси ще изпитват завист към предимствата на привелигированите и ще направят всичко възможно да се освободат от по-голямата част от лишенията. Където това не е възможно, ще се затвърди продължително недоволство, което може да доведе до опасни бунтове. Когато някоя култура е неспособна да удоволетвори част от обществото, без потискане на останалата част (а такова е положението във всички съвременни култури), то е напълно разбираемо, че у тези потиснати хора се развива интензивна враждебност спрямо културата за която работят, но от чиито плодове се възползва само незначителна част от него. В такъв случай не можем да очакваме от потиснатите вътрешно усвояване и примиряване с налаганите от културата забрани. Напротив, те не са склонни да признаят тези забрани, стремят се да разрушат самата култура, при възможност дори да унищожат самите предпоставки за нея. При тези класи и прослойки враждебното отношение към културата е толкова очевидно, че заради нея е останала незабелязана латентната враждебност и презрение на заможните и облагодетелствани от културата слоеве на обществото спрямо потиснатите. Съвсем закономерно, когато има толкова неудоволетворени участници, това води до тяхното въстание и няма никакви переспективи за продължително съществуване на такава култура, а и тя не го заслужава!

Всяка култура има собствен идеал и ценностна система, който е до голяма степен нарцистичен. За изпълнение удоволетворението от собствения си идеал тя се нуждае от сравнение с други култури, които са си набелязали други постижения и са развили други идеали. По силата на тези различия, всяка култура си запазва правото да презира другите. По такъв начин културните идеали стават повод за разкол и враждебност между различните култури и това особено ясно се проявява в отношенията между отделните нации и държави. Нарцистичното удоволетворяване със собствения културен идеал принадлежи и на силите, противодействащи му се вътре в този кръг. Не само привилегированите класи, които са вкусили от плодовете на културата и цивилизацията, но и потиснатите участват в удоволетворяването, при което правото да презират „стоящите отвън” ги възнаграждава за понасянето на гнета в собствения си кръг. „Наистина аз съм нещастен плебей, но съм част от велика нация, съюз и цивилизация и участвам в покоряването на други народи и налагането им на нашите закони и начин на живот”. Потиснатия се отъждествява с повеляващите и си въобразява, че е част от голямата причинна връзка. Именно такива удоволетворяващи отношения вътре в такива култури давя обяснения, защо те са се задържали продължително време, въпреки наличната враждебност на народните маси в тях.

Това е накратко възела от противоречия, завързан в съвременните ни общества, който предстои да бъде разсечен в обозримото бъдеще. Ще бъде ли взривен отвътре Европейския съюз, който е синоним на всичко описано по-горе с надигналите се пламъци от социални сблъсъци, политическо и религиозно противопоставяне, тероризъм и пълзащи към война конфликти? Дали когато преминат, от пепелищата като птицата Феникс ще се роди мечтаното общество със своята истинска култура, удоволетворяваща всички ни?

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 

Гласувай:
7
01. lidislidis - Подходяща и актуална статия за размисъл...
23.03.2016 20:23
С престоя си, като ръководещ 28 европейски страни ЕС нанася фатални вреди отвсякъде не само на тези 28 европейски държави.Това се вижда открито. Безспорно е пред самозрив.Възкръсването на феникса на нова култура ще е продължителен период, докато се оправят грешките в мисленето на масите, тъй като периода на манипулацията им е бил дълъг.
Относно монокултурите повече от аутопия са и жалко, че с лека ръка ЕС заложи на тях нарочно, за да съсипе Европа.
Поздрави, Джани! Хубава статия за размисъл...Благодаря!
цитирай
2. djani - Истината е една и се знае от всички...
23.03.2016 22:37
lidislidis написа:
С престоя си, като ръководещ 28 европейски страни ЕС нанася фатални вреди отвсякъде не само на тези 28 европейски държави.Това се вижда открито. Безспорно е пред самозрив.Възкръсването на феникса на нова култура ще е продължителен период, докато се оправят грешките в мисленето на масите, тъй като периода на манипулацията им е бил дълъг.
Относно монокултурите повече от аутопия са и жалко, че с лека ръка ЕС заложи на тях нарочно, за да съсипе Европа.
Поздрави, Джани! Хубава статия за размисъл...Благодаря!

Време е управляваните да си сменят местата с управляващите. Обикновено това става с кръвопускане...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1434630
Постинги: 366
Коментари: 2503
Гласове: 3915
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031