Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2017 11:18 - ЗА МЕДИЙНАТА ГНУС
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5280 Коментари: 15 Гласове:
16

Последна промяна: 26.01.2017 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     ЗА МЕДИЙНАТА ГНУС 

image

 

Следва да се замислим над процесите на информационно въздействие на средствата за масова информация (СМИ) над милиони хора, както в на­шата, така и в останалите страни. Схемата на управление трябва да ни бъде ясна. СМИ са субекта на управление. Всеки човек и цялото общество са обекта им на управление. СМИ не са самостоятелни, както за съжаление считат мнозина. Те са инструмент в ръцете на собствениците им. Веригата на управление на всички СМИ, ако вървим нагоре по нея, от звено към звено, неизбежно ще ни доведе до „световното задкулисие”. Някои журналисти не разбират всичко това. Но има достатъчно такива, които не говорят цялата истина, която я знаят отлично и може смело да ги наречем негодници, предатели и врагове на народа си.

Повечето интелигентни хора могат са­мостоятелно да стигнат до извода, че темата за въздействие на СМИ върху хората и обществото е от огромна важност и тя трябва да се разяснява широко и всестранно, обяснявайки на хората всички хитроумни способи, използвани от представителите на СМИ за мамене и затъпяване на населението.

Сред всички съществуващи днес СМИ (телевизии, радиостанции, вестници, списания, интернет) особенно място заема телевизията. Нейната отличителна особенност е в това, че тя едновременно в образ и звук привлича милиони хора към някакво събитие, явление, мнение на „авторите­ти” и т.н., осъществявайки при това целенасочено тълкуване и коментиране на това събитие, или мнение. При това телевизията може, както да привлича внимание към някакво второстепенно явление или събитие, така и да отвлича от много по-важно събитие, изказване, мнение по общественно зна­чим въпрос, а и просто да си премълчава за тях.  СМИ и особенно телевизиите могат така да искривяват и под­насят даже правдива информация, че такова изкривено препод­насяне ще работи не за достигане на истината и справедливостта, а ще работи точно за обратното.

Ярък пример за такъв изкривен подход към довеждане на инфор­мация се явяват публицистичните телевизионни предавания от типа на „Господари на ефира”, „Открито” на Валя Ахчиева, на нарцистичния професор Ю. Вучков и редица други. Гледайте, какво става. Водещите в своите предавания говорят истината за това, как грабят, крадат и унищожават България. Гледа зрителя едно такова предаване за това, как крадат от бюджета и еврофондовете и си мисли: «Ето, браво! Наистина ги изобличават, и шефовете-крадци, и правоохранителните органи, които „покриват” този „бизнес”, и за прокуратурата, която това „не я интересува”, и за незаинтересуваността на общинската, или централна власт! Та нали след такова предаване те всички ще си получават заслуженото! И дори ще ги арестуват.  Само че, след това предаване на „Господарите” и на подобните формати нищо не става, никого не осъждат и никого не вкарват в затвора.. Най-много да му връчат „Златен скункс”.

Гледа чичо от село, или гражданинът предаванията как се краде златото ни в Челопеч, как с фалшив подпис се дава концесия в Трън от Долорес Ибарури (пардон Арсенова), назовават се имена, фамилии на чиновници, разкриват се механизмите на далаверата. И чичо си мисли: „Да-а-а, смелчаци са тези журналисти! Сега всички тези престъпници ще си получат заслуженото!”  Отново, нищо не става и всички чиновници-престъпници са си на длъжността, както впрочем и непосред­ственните изпълнители на грабежа и техните господари.

Гледа човек поредното предаване как престъпниците-чиновници разсипват БДЖ, оръжейния, или енергийния отрасъл, как некомпетентното им ръководство води до аварии и произшествия с човешки жертви. Отново назовават имена, фамилии, механиз­ми за разсипване и разграбване на отрасъла, за безотговорност и безстопанственост, назовават имената на висшите длъжностни лица на държавата, отговарящи за организацията и реда в този отрасъл. И си мислим: „Какви храбреци са тези журналисти! Е, сега вече на всички тия негодници ще им се разгони фамилията!”. Отново никави мерки не се взимат…

И ето, след гледането на серия от такива предавания, ние махаме с ръка, съпровождайки това с ругатни, и си мислим за себе си: „Ех! Пропадна България! Нищо не може да се направи с тези високопоставени негодници и крадци! Даже по телевизиите на цялата страна разказаха за това, как те крадат и безчинстват, а те били „чисти, като вода ненапита”?  Да-а-а … пропадна България”!  След такива разсъждения българина грабва шишето с ракия, трясва чашата  и „да им е… мамата на всички тях!”

Ето, резултата от информационното въздей­ствие (т.е. управление) на „Господарите” и подобни на тях предавания. В какво се заключава този ре­зултат? Какво му трябва на противника, който осъ­ществява заграбването на чужда територия? За противника е желателно, ако може народа да гледа с пренебрежение на страната си, да се предаде, да отпусне ръце. Така, че за кого, за чии цели „работят” тези  предавания? Извода си направете сами.

Подобни предавания, статии във вестниците, списанията, речи на възмутените оратори по митинги, обръщения както на частни лица, така и на всевъз­можни организации към висшите ръководители на страната, всичко това носи тираж и рейтинг за медиите! Но, от всичкото това отразявано „възмущение на народните маси” нищо не произтича! Всичко си остава каквото си е било! А резултатите от такова информационно въздействие (управление) са в три насоки:

1. Изпуска се парата на социалното напрежение през свирката на медиите.

2. Негодниците и престъпниците по всички места и нива на властта, виждайки безнаказанността на чиновниците на най-висше ниво, даже след разобличаването на престъпните им деяния пред цялата старана по националните обществени и частни канали на телевизиите, наглеят още повече.

3. На народа се насажда състояние на безизходност и безнадеж­ност и хората безпомощно отпускат ръце.

Всички тези резултати работят за националното и световното задкулисие. След техните предавания трябва да се крещи  от всички ни – ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В ЗАТВОРА И КОНФИСКАЦИЯ НА ЗАГРАБЕНОТО!

За да се противостои на това въздействие и да се научим да разбираме скрития смисъл на поднасяната информация е възможно само при овладяване способността да я анализираме.

Друг пример на мощното информационно управляващо въздей­ствие върху народа – това са всевъзможните предавания на „комиците“. Тези предавания вървят на екрана непрестанно. Такъв широк път им е даден не случайно! Защо? Та нали тези „смешници” подиграват злото, осмиват човешките пороци. Това лошо ли е? Фокуса тук се заключава в това,  че от осмиваните от „комиците” зло и пороци, реално в обществото те не изчезват. Подиграваните зло и пороци не престват да бъдат такива. Освен това, след представлението на „комиците” те не се възприемат като пороци и зло, които трябва да се изкоренят от обществото, а като нещо естествено. И фактически съвременните ни „комици” със своите изяви предават информация, тоест внушение към милиони телевизионни ­зрители, пропагандиращо и насаждащо в обществото тези пороци. Ярък пример за това са представянето на скечове в „Шоуто на Слави” за актуални политици, дори премиер и президент. Същото правят и в „Шоуто на канала” по Канал 1. Това е пример за „комична активност”, на  актуалните ни любими и популярни актьори. Ами преди тях - Tошко Колев, Георги Парцалев, Калоянчев? Всеки в рамките на неговото разбиране може искренно да счита, че всеки от тях работи в името на постигане на цели, в името на своя народ, но в разбиране на всичко ставащо наоколо те ще работят за тези, които знаят и разбират повече от тях. Такава си­туация се реализира с безструктурния способ и от по-високи нива на йерархия от управлението на нашата страна.

Известно е, че с идването на Хитлер на власт в Германия гениалния Чарли Чаплин изигра ролята на Хитлер в „Диктаторът”. В този филм Хитлер беше представен на зрителите в комичен, смехотворен вид. След изглеждането на този филм в очите на милиони хора изверга Адолф Хитлер изглеждаше забавен малоумник, лековат и глупав фюрер на Германия и си съставиха мнение като за такъв. Хората от душа се смееха над ”този Хитлер”, изобразен от него. А само след няколко години милиони хора плакаха и се къпеха в кръв от злодеянията на Адолф Хитлер…

Така Чарли Чаплин неволно извърши нужното за „световното задкулисие”. Той предотврати възможността за формиране на съответстващото световно общественно мнение по отношение на Хитлер, предос­тавяйки необходимото време за неговото затвърждаване в качеството му на вож­д и подготовката му за война против Европа, която беше много нужна на световното задкулисие. За тези заслуги на гениалния комик Чарли Чаплин „задкулисието” му издигна паметник. И не в САЩ, където той смехотвореше, а … в Швейцария!

Друг пример на безструктурно управление. Той е много прост, но в наше време играе първостепенно и огромно значение на първо място по отношение към децата,  подрастващите и младежите. Това е телевизионната реклама. Представете си, че вашите вече поотраснали деца или внуци гледат по телевизията филм за национални герои, или за красива любов. И в един момент, когато героя на филма умира в сражение, или влюбените един в друг млади хора се целунат за пръв път в живота, в този момент филма се прекъсва и на зрителите им показват една от друга по-тъпи реклами на бира „Загорка”, на памперси, на меката „Емека”, или някаква друга глупост. Какво става в този момент със зрителите?

Първо, притъпява се остротата на възприятие на емоционално напрегнатия момент от филма, рязко се снижава неговото възпитателно въздействие върху зрителя. Тоест заложеното във филама управляващо въздействие се размива,  ликвидира се напълно и се заменя с управляващото въздействие на рекламния сюжет.

Второ, накъсва се непрекъснатостта на възприятие на информацията във филма, накъсва се на някакви парчета, между които се набутва съ­вършенно друга информация, не свързано се подава информационен ка­лейдоскоп. Това  води към формиране у телезрителите на ка­лейдоскопически идиотизъм. Такъв подход към рекламата позволява да се постави въпроса за нарушение дори на правата на човека.

А струва ли си да говорим за „Биг Брадър”, показваш наяве цялата човешка мерзост в порива към заветната парична награда и съмнителна 5 минутна медийна популярност. И за всички останали безсмислени и лековати формати, отвличащи вниманието от реалните въпроси, вълнуващи обществото.

Кой? Защо? На какво основание? Не съзнават ли представителите на СМИ това, че разпространяваната от тях информация към обществото се материализира в реалността. И всички тези отвра­тителни и гадни образи, които те изстрелват в обществото, ще им се стоварят върху тях самите. И върху техните деца и внуци, доколкото тези представители на СМИ не живеят в облаците, а в това същото общество, сред тези същите хора, на които насаждат порочен начин на живот.

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg
Гласувай:
16
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Медийната гнус добре си върши работата !
26.01.2017 12:22
Започва си с опростачването, после идва подмяната на ценностите, за да се стигне до скопен потребител - идиот ! Финалната цел е пълен контрол и тихо редуциране на населението с невоенни средства !
цитирай
2. djani - Нарочно не обобщих с извода, че...
26.01.2017 13:08
dedenze написа:
Започва си с опростачването, после идва подмяната на ценностите, за да се стигне до скопен потребител - идиот ! Финалната цел е пълен контрол и тихо редуциране на населението с невоенни средства !


Всичко е част от "хибридната война", но не на Русия, а на неолиберализма спрямо човечеството.
цитирай
3. apostapostoloff - "От кучешки лай
26.01.2017 14:48
времето не се разваля." (Руска пословица!!!)
цитирай
4. milady - джани, може и с две думи да го кажем...айде, на пързалката и ти...
26.01.2017 14:53
Хляб и зрелища“ (на латински: panem et circenses) е метонимен израз за повърхностни средства за успокояване. В политически контекст, фразата се отнася към методи за печелене на обществена подкрепа основани не на добро управление, а на отвличане на вниманието или задоволяване на краткосрочни, несъществени искания на населението.[1] Фразата произхожда от политическия живот в древния Рим.

Крилатата фраза "Хляб и зрелища" е употребен за първи път от римския поет Ювенал
цитирай
5. wonder - Рецептата за спасение е една - недей ...
26.01.2017 16:26
Рецептата за спасение е една - недей да се информираш масово. Спри да гледаш телевизия и да четеш вестници.
Така хем ще опазиш чистотата си от нискочестотни въздействия, хем няма да даваш достъп на злото до себе си.
цитирай
6. djani - Освен всичко друго и пет години бях управител на кучкарник...
26.01.2017 18:04
apostapostoloff написа:
времето не се разваля." (Руска пословица!!!)


И забелязах, че кучетата не лаят безпричинно. Покрай тях и аз...
цитирай
7. djani - Е, миличка, тогава какво търсиш в блог.бг и Facebook?
26.01.2017 18:08
wonder написа:
Рецептата за спасение е една - недей да се информираш масово. Спри да гледаш телевизия и да четеш вестници.
Така хем ще опазиш чистотата си от нискочестотни въздействия, хем няма да даваш достъп на злото до себе си.


Нискочестотните въздействия там преобладават. Но хубавата лирика и проза наистина са бронежилетка спрямо тях. А ти си духовната!
цитирай
8. djani - Ах, свърхинтелигентната ми приятелка...
26.01.2017 18:12
milady написа:
Хляб и зрелища“ (на латински: panem et circenses) е метонимен израз за повърхностни средства за успокояване. В политически контекст, фразата се отнася към методи за печелене на обществена подкрепа основани не на добро управление, а на отвличане на вниманието или задоволяване на краткосрочни, несъществени искания на населението.[1] Фразата произхожда от политическия живот в древния Рим.

Крилатата фраза "Хляб и зрелища" е употребен за първи път от римския поет Ювенал

Че то, четивото е освен за такива като теб и за широките народни маси. Всеки не ходи през ден по Рим, за да види какво пише на латински по камъните.
цитирай
9. milady - бих могла да ти отвърна мн.кратко на жалката ирония..
26.01.2017 18:26
но, нали най сетне си на П?ва..
ще се направя на културна..
пред многобройната публика..
простотата е...таланта на Гения, джани..
и спри ТВ, права е чудесницата..
на мен никой , никъде ,и никога не ми пречи..
дерзай, приятел..

цитирай
10. djani - Кой за какво си мисли...
26.01.2017 18:58
milady написа:
но, нали най сетне си на П?ва..
ще се направя на културна..
пред многобройната публика..
простотата е...таланта на Гения, джани..
и спри ТВ, права е чудесницата..
на мен никой , никъде ,и никога не ми пречи..
дерзай, приятел..


Преди време рових из старите си постове от преди 3-4 години. Забелязах един, който дори бях забравил. С начало от стотина прочита, вече е набъбнал на над 5 000. Всеки намира това, което му е интересно. А иначе, наистина съм Мара Подробната. Вече ще се преквалифицирам в афоризмите. Естествено - в чуждите.
цитирай
11. milady - благодаря за търпеливия отговор..
26.01.2017 19:11
по?добре готови чужди умнотии..
нежели логорейни виртуални
обиколки по ..леда..
айде, лека, френд..
многоо бързо палиш
за твоите години...
усмиф...
цитирай
12. planinitenabulgaria - Поздравления за страхотната статия!
26.01.2017 21:23
Това е основата, на която сега се гради популизма. Първо всичко в главите на хората трябваше дасе опростачи, за да стане възможно атакуването им от популисти. И то тече сега с пълна сила. Добре е, че има хора, които разбират този процес, добре е повече хора да прочетат статията.
Пропуск в статията Ви считам неспоменаванеето на хибридната война, която Путин води срещу България на три фронта - фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата. Това е оръжие, което масово поразява засегнатите от популизма.
цитирай
13. djani - Благодаря ти, Алпинисте!
27.01.2017 09:11
planinitenabulgaria написа:
Това е основата, на която сега се гради популизма. Първо всичко в главите на хората трябваше дасе опростачи, за да стане възможно атакуването им от популисти. И то тече сега с пълна сила. Добре е, че има хора, които разбират този процес, добре е повече хора да прочетат статията.
Пропуск в статията Ви считам неспоменаванеето на хибридната война, която Путин води срещу България на три фронта - фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата. Това е оръжие, което масово поразява засегнатите от популизма.

Хибридна война се води, откак съществува писаното слово. И тя е многостранна и невинни в нея няма. Знаеш, че съм умерен русофил с резерви към всичко лошо, казано за Русия. Всеки народ си има съдба. Да следваме нашата. Русофобията няма да ни помогне. Може би ще дойде момент, когато освен на тях, няма да има на кого да разчитаме.
цитирай
14. krumbelosvet - Глобализмът ползва и популизма,
27.01.2017 10:26
Глобализмът ползва и популизма в своя изтгода. Глобализмът е ПРИВАТИЗИРАЛ най-силната държава, щото й печати парите и й ги дава НАЗАЕМ. Т. е. , глобализмът е НАДМИНАЛ ДАЛЕЧЕ мечтата на алхимиците. И управлява и СМИ, освен в държави, които са приватизирани само частично, засега. Тия държави се обвиняват в "хибридна война". Дивотия е тоя термин, щото се разбира просто ПРОПАГАНДНА война, каквато е имало ВИНАГИ.
цитирай
15. wonder - Рецептата за спасение е една - недей ...
27.01.2017 11:13
djani написа:
wonder написа:
Рецептата за спасение е една - недей да се информираш масово. Спри да гледаш телевизия и да четеш вестници.
Така хем ще опазиш чистотата си от нискочестотни въздействия, хем няма да даваш достъп на злото до себе си.


Нискочестотните въздействия там преобладават. Но хубавата лирика и проза наистина са бронежилетка спрямо тях. А ти си духовната!


Декоративен въпрос /неоткопирания/. Когато отместиш TV и пресата, ще имаш правилната информация за света. ;)))
Нискочестотните въздействия преобладават навсякъде - дори в зеленчуците на пазара. ;)))
Но е временно.
Много правилно си го казал: "Изпуска се парата на социалното напрежение през свирката на медиите." и "На народа се насажда състояние на безизходност и безнадеж­ност и хората безпомощно отпускат ръце."
Националната ни съдба е съвсем друга и все повече хора го узнават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1434647
Постинги: 366
Коментари: 2503
Гласове: 3915
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031