Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2017 09:32 - BOIKO - POMPIERE DEL LA REPUBBLICA
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2464 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 05.04.2017 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 BOIKO - POMPIERE DEL LA REPUBBLICA

Commedia dell"arte – Parte tre

 image

              Ах, Бойко... Да те облажи, или съжали човек? Почти две десетилетия, къпещ се в светлината на прожекторите, или давещ се в реките от оплювки. Малцина вече знаят, че преди години са наричали пожарникарите „помпиери”, каквото и сега е международното им прозвище. Дължащо се в миналото на ръчното изпомпване на водата от пожарната команда, в задвижваните с конски впряг огромни бъчви при гасенето на пожари. Може би сме единствената горда нация в света, начело с бивш „помпиер” като премиер. С чутовното му постижение  на хиляди виртуално, или в съня си яко „напомпани” от еректиралата му харизма  верни поклонички. Както и над милион хорица в държавната и общинска администрация и зависимите от обществените поръчки обръчи от фирми, проснати в коляно-лакътна поза и насилени пряко волята им, за да дадат единственото, което имат – гласа си. Така комедията с управлението на Партия ГЕРБ и вожда и навлезе в третата си част. В театралното представление тя е обикновено последна, но в политическото...не се знае.

            Явлението Бойко Борисов заслужава да е предмет на специално научно, социологичско, народо-психологическо, а може би по-точно психиатрично изследване. По времето на соца течеше спор, дали героят на Алеко е национален, социален, или класов литературен образ. Но, явно той е сбор от всички тях и показва завидна  виталност. Може би най-яркото му днешно превъплъщение е нашия човек. В негово лице откриваме деформирани до неузнаваемост онези нравствени ценности като скромност, почтенност, честност, разумност и справедливост, които народът ни грижливо е съхранявал в продължение на столетия. Егото на Бойко е безгранично и той не притежава елементарно чувство за мярка и деликатност, дори в публичните си изяви. Пословична е неговата безскрупулност и ненаситна жажда за власт и популярност. Изследвайки го ще установявят, че е човек без конкретни идеали и политически морал. В Европа той е смешен, дори жалък с невладеенето на чужди езици и липса на дипломатически опит, но в България той става страшен, защото има претенции да властва. ”Врял и кипял е из Европа”, общувал е, т.е. прислужвал е на Брюкселската бюрокрация. Комично известен е с изявлението в своя стил, че „Трима папи са ме галѝли по главата!", по време на посещението на британския му колега Камерън. Ако някога антуражът му от преводачи и дипломати се раздърдори, ще станем вероятно свидетели на истински бисери за протоколните и дипломатическите му гафове. Но тук, той се е заел да „поевропейчва” и „цивилизова” България според собствените си мерки за европейско.

       Политическото му хамелеонство и непостоянство, както и на обкръжаващите го са пословични. Той е “за” или “против” властта, когато му е угодно, макар че я олицетворява и не намира в това си поведение нищо неестествено. Ползва я като асансьор, като се качва и слиза от него по свое усмотрение със селско, хитрички задни помисли.  Няма ясни политически възгледи и е безпринципен, недоверчив и страхлив. Той ни  разсмива, отвращава и впечатлява едновременно, като трудно може да бъдем безразлични към проявите му. Те носят белезите на мътното ни време и на социалната му същност. Както и безсмъртния Ганьо Балкански, той е  нов за времето си тип. В него откриваме чертите и морала на мутиралата прослойка на бившата соцноменклатура и слугинажа и, към която принадлежи. Той е еманация на новооформящият се  псевдо пролитик, който усеща силата на властта и парите , но няма желание за културна промяна. Силно повратлив е, защото следва народната поговорка „Преклонена главица сабя не я сече”, притичвайки, между Брюксел, Москва и Анкара. Както и при всяка проява на масово недоволство. Това е важен белег за социалния тип, който е приспособим за постигане на личните си цели, но не е истински представител на народа, а на прослойката на устремилите се към управлението парвенюта, която за постигане на целите си не избира методите. Показателен е и фактът, че героят ни е непрестанно деятелен, с хиперактивност, граничеща с диагноза. Като същински Батман никне дори там, където е напълно излишен. С личности като Борисов българското общество трудно може да извърви своя демократичен път, в който индивидуалните ценности трябва да са водещи в обществените взаимоотнишения.

            И за да спазим лековатия стил на написаното, ще цитирам негово обръщение към протестиращи в Добрич, звучащо като самопризнание -  „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”. Това ме наведе на спомен от преди доста години:

            Почивах след нощно дежурство и се мъчех да заспя, но група дечурлиги вдигаха невъобразима врява по обяд точно под апартамента. Отворих прозореца и им извиках да отидат на детската площадка. На което 7-8 годишния Петьо, синче на приятел от входа взе да ми се плези. След няколко минути детската гюрултия се пренесе на площадката пред асансьора.  Тихичко отворих вратата и хванах малък Петьо за ръчичката и възможно най-страшно просъсках в ухото му – „Ти защо ми се плезиш, бе пикльо. Довечера ще те обадя на татко ти!”. Ококорено от изненада и страх, детенцето взе да преглъща и на пресекулки  проплака: „Защото съм глупав, чичо Славе, много, много съм глупав”. Естествено, това макар и принудено самопризнание ме трогна почти до сълзи и вечерта на по чашка с тейко му се смяхме от сърце на тази детска находчивост за измъкване от ситуацията.

            Сега малък Петьо е успешен бизнесмен в Лондон. Прост и глупав ... като премиера ни!

 

 СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

 

Djani.blog.bg

 

 

 

 
Гласувай:
12
1


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - Има и по-подходящи за поста му, който вероятно ще заеме за трети път:
05.04.2017 10:27
1. Валери Симеонов, който по излъчване прилича на Саддам Хюсейн. Нашият Саддам заслужава да е поне министър на полицията, след патриотичната си изява на турската граница, където налетя като Ф-16 на една баба, живяла 50 години в България, на която ее било разрешено след като се откаже от имотите си в България и от претенциите си за пенсия да замине на екскурзияв Турция. Тази възрастна жена на български език му обясни, че е оперирана, затова е седнала да не я дърпа. Като най-пръв от Фронта за национално спасение на България обаче, Саддамът се зае първо с торбите й, а след това и с нея, но кадрите нататък са модерирани.

2. Каракачанът - патриотът, видиимо напредващ по показателя "живо тегло". Доказано е, че мозъкът на човека е 1, 65% от живото му тегло, а фалосът му - 0, 7%. Тезии промени в него водят до непрекъснат процес на поумняване, които стават все по-осезаеми, а вероятно и на едни други възможности му нарастнват. Врагове на този патриот твърдят, че напълняването му е функция на употреба на наркотици, доказателство за товаа са изчезванята му за доста дълго време, поради което е заприличал на недоправен паметник, но аз не съм съгласен. И още една екстра има при тоз патриот, който предпочитам пред Бойко Борисов - след изтеглянето от езика му на около половин кило лой, вече като каже нещо го разбирам. По-подходящ от него на министърр на войната нема! Както Путин със страшилището си, пушещият самолетоносач подплаши враговете на Сирия и народът извоюва свободата си, така и тези, дето ни мислят злото, като видят Каракачанът ще се абортират от намеренията си.

3. Воленчо, който нема начин да не влезе в парламента, националист в по-висоок ранг от този на Жириновски. И той е по-годен за поста на Бойко, става за мининсър по интеграцията с Русия. На този пост трябва интелигентен като него, зщото ще му се налага да се отклонява от линията, но заедно с линията. Само той го може това.

Борбата Ви за духовно пречистване и извисяване загубихте, жалко...
цитирай
2. krumbelosvet - Дали държавник -помпиер
05.04.2017 11:10
Дали държавник-помпиер е най-лошото?
Срещал съм мъдростта, че ако искаш да пропадне една държава, дай й цар-философ. Може и адвокат. Е, по-добре ли беше?
цитирай
3. apostapostoloff - Долу БСП!
05.04.2017 19:50
Смърт на комунизма, свобода на народа!

А Бойко пак ви го нафърфорчи. Целио. Барабар с макарите. Сега гол ще го бараш и сполив ще го целуваш.

Пък сетне ще се хапеш по гъза...
цитирай
4. djani - Ще имат още да чиракуват на Бат си Бою...
06.04.2017 09:49
[quote=planinitenabulgaria] 1. Валери Симеонов, който по излъчване прилича на Саддам Хюсейн. Нашият Саддам заслужава да е поне министър на полицията, след патриотичната си изява на турската граница, където налетя като Ф-16 на една баба, живяла 50 години в България, на която ее било разрешено след като се откаже от имотите си в България и от претенциите си за пенсия да замине на екскурзияв Турция. Тази възрастна жена на български език му обясни, че е оперирана, затова е седнала да не я дърпа. Като най-пръв от Фронта за национално спасение на България обаче, Саддамът се зае първо с торбите й, а след това и с нея, но кадрите нататък са модерирани.

2. Каракачанът - патриотът, видиимо напредващ по показателя "живо тегло". Доказано е, че мозъкът на човека е 1, 65% от живото му тегло, а фалосът му - 0, 7%. Тезии промени в него водят до непрекъснат процес на поумняване, които стават все по-осезаеми, а вероятно и на едни други възможности му нарастнват. Врагове на този патриот твърдят, че напълняването му е функция на употреба на наркотици, доказателство за товаа са изчезванята му за доста дълго време, поради което е заприличал на недоправен паметник, но аз не съм съгласен. И още една екстра има при тоз патриот, който предпочитам пред Бойко Борисов - след изтеглянето от езика му на около половин кило лой, вече като каже нещо го разбирам. По-подходящ от него на министърр на войната нема! Както Путин със страшилището си, пушещият самолетоносач подплаши враговете на Сирия и народът извоюва свободата си, така и тези, дето ни мислят злото, като видят Каракачанът ще се абортират от намеренията си.

3. Воленчо, който нема начин да не влезе в парламента, националист в по-висоок ранг от този на Жириновски. И той е по-годен за поста на Бойко, става за мининсър по интеграцията с Русия. На този пост трябва интелигентен като него, зщото ще му се налага да се отклонява от линията, но заедно с линията. Само той го може това.

Борбата Ви за духовно пречистване и извисяване загубихт
цитирай
5. djani - Ами то Герджика е жив пример за това.
06.04.2017 09:50
krumbelosvet написа:
Дали държавник-помпиер е най-лошото?
Срещал съм мъдростта, че ако искаш да пропадне една държава, дай й цар-философ. Може и адвокат. Е, по-добре ли беше?

Има, няма два-три месеца и сумати и гафове сътвори.
цитирай
6. djani - Не обичам солено!
06.04.2017 09:53
apostapostoloff написа:
Смърт на комунизма, свобода на народа!

А Бойко пак ви го нафърфорчи. Целио. Барабар с макарите. Сега гол ще го бараш и сполив ще го целуваш.

Пък сетне ще се хапеш по гъза...


По-добре да си близна от Корнито - за сладост. Ха-ха-ха...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1468563
Постинги: 369
Коментари: 2522
Гласове: 3938
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031