Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2017 12:35 - ЛЕКАРЯТ – ПРОДАВАЧ НА РЕЦЕПТИ...
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5019 Коментари: 11 Гласове:
10

Последна промяна: 12.08.2017 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ЛЕКАРЯТ – ПРОДАВАЧ НА РЕЦЕПТИ...

 

 image

 

      Вече, дори не и продавач на здраве. Истинската и безкористна медицина е лудост поне от три страни.

Първо. Защото дръзва да се опълчи на господстващата концептуална и методологическа традиция в медицината с огромен риск за социалния и академичен статус на упражняващите я. Това е лудост по повод господстващите норми в медицината. Тя заплашва академичните среди с хаос. Тя заплашва и цялото общество с последиците от този хаос.  

Второ. Това е персоналната лудост на решилите да се опълчат на т.н. официална медицина. Те притежават воля за смисъл, воля за светлина, просветление, човечност и цялостност.  Будистките учители казват, че най-висшата форма на образование е самообразованието. Най-меките страхове на медицинските власти са: Какво ще стане с нашите учебници? Къде ще отидат традициите ни?  Това наистина намирисва на хаос! Как така медицината  ще се превърне в нещо, което не подлежи на контрол от държавата, от страна на властващата класа, от страна на управляващата партия, от страна на „авторитетните учени”? Как така всеки ще може да лекува болежките и душите на пациентите? Как така академичната медицина ще загуби монопола си върху въпросите за здравето? Та, ако всеки стане способен да лекува почти безплатно, те какво ще правят и с какво ще се прехранват? Вече повече от 100 години страховета на официалните медици си остават непроменени.

Трето. Неофициалната и нетрадиционна медицина е икономическа лудост, защото отстоява правото на пациентите да избират своите лечители. Пациентите сами могат да различат истинските лечители от шарлатаните и печалбарите.  Държавата може да подпомага медицината, но не и да дава  мнение, кой е истински лечител и кой не. Истинският лечител на първо място е загрижен за здравето на пациента, но не и за благосъстоянието на своята професионална гилдия. Пациентите сами се справят с шарлатаните, като престават да ги посещават. А иначе колко от съвременните лекари ще се въздържат да не критикуват колегите си и ще се концентрират върху лекарското поприще? Колко от съвременните власти няма да прибягнат до репресивния апарат, уж в защита на здравето на обществото? Всичко това води до подмяна на хуманната парадигма на лекарската професия.

След анализ на причините довели до подмяна на хуманния характер на медицината установяваме следното: Наличие на огромен натиск, осъществяван от капиталистическата производствена система и духовната и надстройка върху съзнанието на лекарското съсловие. Медицинската наука се е изродила в заговор срещу новите идеи и се е превърнала в клиника за имитация на лечение. От лична духовна смелост лекарската професия се изражда в посредствени сладки приказки и демонстрация на експертна власт.  Медицината от спасител се превръща в притежание. На мястото на безкористната  благодарност се настанява интереса от превръщане на лечителския успех в стока. Пациентите винаги търсят в лекаря липсващата им сигурност на родителския авторитет. За това стоката „лекар”, трябва да бъде в безупречна опаковка. Тя трябва да вдъхва, да внушава доверие, тя трябва да бъде продаваема. Едва ли ще се намери на пазара стока, на етикета на която да са описани пътищата на нейното създаване – онези провали, грешки, лутания, безнадеждни люшкания между крайностите, без които тя не би била в този си вид. Капиталистическия пазар изисква бързо превъртане на капитала. Кой от производителите би рекламирал своите провали, страхове и ужаса си пред фалит? Кой наистина е способен  да покаже пълната палитра от отчаяние, паника, безсмислие и апатия? Кой от производителите, показва цялата истина за своя продукт?

И тогава човека в лекаря отстъпва пред собственика. Точно това изисква капиталистическия модел и начин на производство. Духът отстъпва пред материята. Силата на истината отстъпва пред силата на властта. Ирационалното се предава пред рационалното. Системата не позволява на лекаря  да се себеразкрие дотолкова, че да не бъде стока и да се покаже в човешката си същност и пълнота. Капиталистическото битие обуслови и капиталистическото съзнание. Продаването на работната сила на лекаря не е фактор, който той може да пренебрегне. От лечител той се е превърнал в продавач на рецепти. Капиталистическия модел на общуване превръща дори и безнадеждно критичната  ситуация, например в раковите заболявания, в такава за успешно продаване. Рецептите на лекаря трябва да изглеждат безупречно ефикасни и лесни за изпълнение, за да стават все по-продаваеми. И именно тук се извършва трансформацията между духовното и бездуховността, на Човека в търговеца със здраве. Духът изисква лечението да бъде подарък, материята изисква то да бъде стока. Физическото оцеляване на лекаря, често се осъществява чрез духовно самоубийство.

            Медицината се заражда почти като езотерично учение и е такова за повечето страни от Изтока. Погрешно е да се мисли, че езотериците затварят вратите на знанието си пред широката публика и те самите са нещо като затворено общество. Езотеричните учения са вътрешни учения, които са   изключително трудни и публиката сама се затваря за тях. Защото не е тайна, че пътя към истината е стръмен и хората се плашат и отдръпват. Той не ги мами и привлича, защото те се интересуват от материални, а не от духовни капитали. Езотериците предупреждават, че процесът на търсене на  истината е скъп, бавен и труден. Погрешно е да се мисли, че езотеричните учения са отворени за широката публика и са едва ли не еталон за академична свобода. Но често някои заблуждават широката общественост, че няма нищо по-лесно от откриване на истината. Те мамят широката публика, защото се интересуват от нейните кесия и авоари, а не от духовнвото и израстване. Те широко рекламират, че процесът на търсене на истината е евтин, бърз и лесен. Защото се интересуват само от количеството на клиентите.

Не можеш да станеш лечител, ако самият ти не си преминал през „болестта”. Не можеш да лекуваш, ако самия ти не си страдал. Защото истинските отговори идват след истинското страдание, според написаното в „Болестта като път” на Торвалд Детфлесен.  Считащите се за лекари, вече не искат да бъдат възприемани само като такива. Те вече не искат да стават лекари, а „дипломирани лица”, на чиято диплома да пише „лекар”. Те не могат и не искат да вървят по пътя на Хипократ, в чието име се кълнат. Те искат да са притежатели на легендата, ноухауто, носещо титлата. Те не искат да рискуват физическото и психическото си оцеляване, дори финансовото си състояние. Те се вградиха в капиталистическата система и нейния начин на мислене, според който всичко може да се постигне, стига да имаш достатъчно  пари. Те искат да бъдат част от нормата. Те искат вече да са част от академична общност и като такава се изкушават да използват държавата като партньор. Всъщност те се изкушават да използват законите на капиталистическата надстройка, като свои закони. Професията се изражда и става поредния отрасъл на капиталистическото производство, а не присъща на гилдията им уникална човечност. Тя става пазар, игра на здравеопазване. Става място за приспособяване и кариера.

Серийният и конвейрен образец е капиталистическия човек. Човекът е човек, когато притежава капитал. Ако притежаваш нещо за пазара, нещо за размяна, нещо за продаване, нещо за купуване, нещо за опредметяване, нещо за овеществяване. Но как да се стандартизира човешката душевност? Това може да се промени лесно, като се промени трудната за разбиране дума „душа” с лесната за такова разбиране „психично”, или „психика”. Само за езиков спор ли иде реч, или за нещо много по-мащабно и дълбоко? Дори само идеята за заменянето на точния превод на гръцката дума „психе” говори за подмяна на истинския предмет на лечение. Капиталистическата и материалистична системи, отхвърля идеята за безсмъртната човешка душа и произлизащите от нея нравствени задължения и изводи за човешката отговорност и налага друга идея. Представата за безсмъртието на капитала, т.е на опредметената и материализирана енергия. На мястото на безсмъртната душа и дух идва тялото и материята. Първите трудно могат да бъдат измерени и съответно стандартизрани, докато другите лесно предполагат такова отношение. А психиката и психичното според съвременната наука не са нищо повече от физиология на мозъка. Измеряемостта на физиологичните процеси се превръща в „научен” идеал на академичната общност. Така не се допускат неща, които нямат пазарна стойност, т.е. такива, които не мокат да бъдат купени, или продадени. А пазарните критерии изискват измеряемост и стандартност. Това естествено не пречи в двора на всяка болница да има параклис на съответното вероизповедание, за да се застраховат при настъпване  на „чудодеен” обрат в заболяването на пациентите.

Ако опознаем живота на големите учени, допринесли за издигане на световното познание и съзнание, ще открием, че те притежават огромна интуиция и дълбока религиозна проникновеност. Независимо дали са математици, физици, химици, биолози, лекари и философи. Те са онези, които с дълбока благодарност към невидимите сили, издигат познанието за Вселената, именно защото са преодолели изкуственотно противопоставяне между наука и религия. Защото науката е учене, а не поучение и идва само след отваряне на съзнанието.  

Има ли изход от тази криза? Може би е по-добре да се запитаме трябва ли да продължим да внасяме дефекти в системата „човек”, за да има ефективна система на мениджмънта и икономическото производство? Да продължим ли да произвеждаме болни хора, за да имаме богата икономика?

А отговорът e прост, но фундаментален  - необходима ни е пълна и осъзната социално - психологическа промяна в името на човека!

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 

 
Гласувай:
12
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Статия на доктор Уолък: Мъртвите ...
12.08.2017 13:18
Статия на доктор Уолък:
Мъртвите лекари не лъжат
цитирай
2. djani - Всъщност размислите са породени от
12.08.2017 13:47
nedovolen написа:
Статия на доктор Уолък:
Мъртвите лекари не лъжат


Поредния случай с 37 годишния делтапланерист, починал час след операция на минискус на коляното. А грешките им са дълбоко заровени на 2 м.
под земята...
цитирай
3. krassko - Защо изкривяваш фактите
12.08.2017 15:12
djani написа:
nedovolen написа:
Статия на доктор Уолък:
Мъртвите лекари не лъжат


Поредния случай с 37 годишния делтапланерист, починал час след операция на минискус на коляното. А грешките им са дълбоко заровени на 2 м.
под земята...


Какви грешки и какъв менискус сънуваш?

По тялото на загиналия вчера мотоделтапланерист край Шумен, 39-годишният Цветан Димитров, нямало здраво място. Целият е бил потрошен и е починал на място. Пътникът, който се е возел в неговата машина, 32-годишен лежи в реанимация на шуменската болница.

Вторият случай: Делтапланер падна в Казанлък в района на тенис кортовете до завод Хидравлика, пилотът загина, а пътникът в кома е починал без да дойде в съзнание.

цитирай
4. apostapostoloff - Лепни ти един трипер, па
12.08.2017 15:34
сете се излекувай с нетрадиционна медицина!
цитирай
5. djani - Късно е либе за китка...
12.08.2017 16:50
apostapostoloff написа:
сете се излекувай с нетрадиционна медицина!


Сезонът на плътската любов е на приключване. Можем вече само да завиждаме на "бъркащия в гащите" на младо гадже Стоян Алексиев...
цитирай
6. djani - Уф-ф-ф...
12.08.2017 16:53
nedovolen написа:
Статия на доктор Уолък:
Мъртвите лекари не лъжат


Благодаря за реакцията, но статията е прекалено дълга за да я коментирам и казва доста неща в потвърждение на тезата ми. А иначе, без докторите за къде? Болна е системата...

цитирай
7. tera - Тази тема е доста сложна и нееднозначна
12.08.2017 19:36
От една страна не може от лекарите да се иска да са "заместници" на Господа на земята. Не може хората да правят всичко възможно да си съсипят здравето по всякакъв начин и после да очакват лекарите да им помогнат с вълшебна пръчка. Защото голяма част от болестите хората сами си ги докарват, не говоря за грипове и настинки и за генетични заболявания.

От друга страна е пълно с некадърни лекари, като и с такива, които цял живот повтарят това, което са учили навремето в Академията и изобщо не се развиват.

От трета - има и наистина много кадърни и призвани лекари, лично аз познавам поне няколко такива, които са ме излекували мен или близките ми в критични ситуации.

Така че - този разговор е доста сложен и не може всички да се слагат под общ знаменател. Много е важно хората да се интересуват от здравните си проблеми и да взимат превантивни мерки. А не винаги да разчитат само на лекарите. Не говоря за самолечение, когато вече е твърде късно, а за правилен начин на живот. Поне да предотвратят една част от възможните проблеми.

цитирай
8. djani - В публикацията за смъртта на делтапланериста, липсваше информация за цялостното му състояние
12.08.2017 21:40
krassko написа:
djani написа:
nedovolen написа:
Статия на доктор Уолък:
Мъртвите лекари не лъжат


Поредния случай с 37 годишния делтапланерист, починал час след операция на минискус на коляното. А грешките им са дълбоко заровени на 2 м.
под земята...


Какви грешки и какъв менискус сънуваш?

По тялото на загиналия вчера мотоделтапланерист край Шумен, 39-годишният Цветан Димитров, нямало здраво място. Целият е бил потрошен и е починал на място. Пътникът, който се е возел в неговата машина, 32-годишен лежи в реанимация на шуменската болница.

Вторият случай: Делтапланер падна в Казанлък в района на тенис кортовете до завод Хидравлика, пилотът загина, а пътникът в кома е починал без да дойде в съзнание.


А за това че му е направена операция за скъсан менискус. Може и да съм подведен, но написаното се споделя от познати медици, теглещи още каруцата. А тези в емиграция теглят чуждата...
цитирай
9. djani - Естествено, че действителността е нееднозначна.
12.08.2017 21:45
tera написа:
От една страна не може от лекарите да се иска да са "заместници" на Господа на земята. Не може хората да правят всичко възможно да си съсипят здравето по всякакъв начин и после да очакват лекарите да им помогнат с вълшебна пръчка. Защото голяма част от болестите хората сами си ги докарват, не говоря за грипове и настинки и за генетични заболявания.

От друга страна е пълно с некадърни лекари, като и с такива, които цял живот повтарят това, което са учили навремето в Академията и изобщо не се развиват.

От трета - има и наистина много кадърни и призвани лекари, лично аз познавам поне няколко такива, които са ме излекували мен или близките ми в критични ситуации.

Така че - този разговор е доста сложен и не може всички да се слагат под общ знаменател. Много е важно хората да се интересуват от здравните си проблеми и да взимат превантивни мерки. А не винаги да разчитат само на лекарите. Не говоря за самолечение, когато вече е твърде късно, а за правилен начин на живот. Поне да предотвратят една част от възможните проблеми.


Къде видя поставяне под общ знаменател? Но проблемите са налице и независимо, че средствата за здравеопазване в бюджета непрекъснато се увеличават, въпреки намаляващото драстично население, от това не ставаме по-здрави...
цитирай
10. morskipesni - Само това ще си позволя да напиша
13.08.2017 11:47
Когато (младият) медик отишъл за съвет при Главния лекар и му казал че пациентът "не върви"- беловласият се почесал с химикала по темето и отсякъл- спирате всички лекарства, човекът е ОТРОВЕН!
цитирай
11. djani - Хареса ми...
13.08.2017 14:00
morskipesni написа:
Когато (младият) медик отишъл за съвет при Главния лекар и му казал че пациентът "не върви"- беловласият се почесал с химикала по темето и отсякъл- спирате всички лекарства, човекът е ОТРОВЕН!


Да не забравяме, че последната дума е НЕГОВА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1331716
Постинги: 359
Коментари: 2486
Гласове: 3887
Календар
«  Януари, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031