Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 20:38 - ЧЕРВЕНИЯ ЗАДНИК НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ БСП Е РЕВОЛЮЦИОННА
Автор: djani Категория: Политика   
Прочетен: 2317 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 24.11.2015 20:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЧЕРВЕНИЯ ЗАДНИК НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ БСП Е РЕВОЛЮЦИОННА

  

 image

  

             То и маймуната бихме я обявили за революционер по същия признак. Но приликата и с днешната ситуация се натрапва. В миналото БКП все пак бе идейна лява партия, но тоталитарната линия и липсата на демокрация я провали. Въпреки това, преди 10 ноември съществуваше пълна трудова заетост и безспорен икономически подем, признат и от статистиката на ООН. След 1989 г. „демократичните” деца на номенклатурата в партията унищожиха социалните завоевания на трудещите се и разграбиха всичко, изградено от тях.

Все още БСП доминира лявото политическо пространство на България, но в нея няма и помен от автентична лява политическа идея и се е превърнала в хищническа, дясна капиталистическа партия от неолиберално-олигархичен тип. Тя се възползва от  съществуващата криза на лявата идея в Европа и България от 2-3 десетилетия насам. С навлизането си в Европа в 80-те години на миналия век, американския неолиберализъм унищожи доктрината на марксизма и маргинализира неговите политически носители - комунистите на изток и социалистите /социалдемократите/ на запад. Левите сили на Европа загърбиха старата си марксическа идеология и прегърнаха новата на неолиберализма. Така неолиберализмът унифицира дясното и лявото политическо пространство с едно единствено идеологическо мислене – неолибералното. Но, когато липсва позиция - приемаш поза. Именно липсата на избор бе използвана умело от БСП, за да се идентифицира като "лява партия" и да лъже обществото, че провеждала лява политика, а в действителност цели 25 години води бясна, неолиберална, дясна политика и с нея само разграбва и унищожава, без да съгради нещо в държавата. В резултат на тази политика главното ни богатство вече е само оголелият ни народ. Но, и то се разпилява под лозунга на станалия всенароден спорт - „Бягането за жизнен тонус се нарича емиграция”.

Вече 25 години, шепа хора на „Позитано” твърдят, че ръководят партия, която е с над 100 годишна история. Това е генералната линия на лъжата. БСП не е никаква столетница, а млада девица, с леко поведение. Тя е връстница на СДС. Всички сегашни партии са рожби на майката БКП и по различен начин се пръкнаха от нея. Хората, които направиха „перестройката” в България, бяха на власт в БСП, а след 1997 г. напълно овладяха икономиката и ръководните държавни постове в държавата. Идеалът на тази амбициозна групичка бе - малка, елитна, „лява”, но не комунистическа, бяла и пухкава, евросоциалистическа партийка, която максимално е освободена от членска маса. Партия, бедна на членове, но богата откъм банкови сметки, с лозунг „По-добре ляв и богат, отколкото беден и десен”. А вкуса на свободата най-добре го усещат ситите. За тях най-главното в театъра на живота е бюфетът. Първанов и особено Станишев реализираха напълно този замисъл. Партийните членове за тях са нещо крайно неудобно, защото те искат да контролират ръководството си. Допуснеш ли членска маса, трябва да им даваш отчет и някакви демократични права. За това я превърнаха в малък елитарен клуб за избраните, родени в тежкарски номенклатурни семейства и в също такива столични квартали, че и на Запад.

Сериозният идеологически бизнес започва с продажбата на духовните ценности. Като признат брокер в тази насока Сергей Станишев бе „кооптиран” в ръководството на ПЕС в Брюксел.  Най-силно идейното разслоение е изразено в БСП, където мирно „съжителстват” червените бонзи и капиталисти с остарели, бедни и фанатични привърженици на старата компартия. Криейки се зад лява фразеология „порядъчните” милионери, като Гергов, отцепника Кадиев, Овчаров, Гущеров и мнозина други, се стремят да станат още по-богати и още по-порядъчни. Подобно е положението и в десните партии, в които почти липсват представители на малкия и среден безнес, а основно по някой и друг файтон от реститути и облагодетелствани от разбойническата приватизация. Те нямат здрава и широка база и са се изродили във воюващи помежду си партийни шайки - лилипути. Вместо да се борят срещу управляващата клептокрация, те са изцяло зависими от нея. Без паричен ресурс, обикновенно са немощни и се финансират или от държавния бюджет, т.е. от властта, срещу която уж се борят, или направо от олигарсите.

Отношенията на партиите с бизнеса са много деликатни. И никой не е „света вода ненапита”. Но и в тези отношения трябва да има чувства за мярка и чувство за дистанция. Навсякъде по света политическите формации влизат в някакви отношения с бизнеса, които включват поемането на взаимни ангажименти. Много е важно, „на кого по колко и как да даваш”. Но, местата под слънцето се разпределят в сянка. Съществуват заробващи зависимости, при даване от  правителствата ни на концесии на общонародните богатства на определени „инвеститори”. Това е нещо нечувано. Още по-нечувано е че се правеше от лява партия, или с мълчаливото и съгласие, която по дефиниция би трябвало да защитава интересите на социално-слабите и на държавата. Раздаването на обществени поръчки също е на корупционен и партиен принцип.

След поредицата предателства на социалната идея се стигна до окончателната тежка загуба на БСП в общинските избори през октомври т.г. Констатациите са, че партията е немощна в организационно отношение и страхлива в отношениата си с масите. Партийните структури са бездейни, инертни, неспособни да водят политически битки и изборни кампании. Тя се е самоизолирала и е натикана в ъгъла на политическия живот. Факта, че няма избран неин предствител за кмет в нито един областен град означава, че тотално е загубила доверието на обществото и бедната част от него, съставляващо 80-90 % от електората.  Отдавна е просрочено времето за обновлението и, но и на последната си конференция не можа да си направи харакири. Попречи и сланината на корема, натрупана от четвъртвековното преяждане с власт и богатство. Извода е, че е необходим нов и истински политически субект, носител на идеите за социална справедливост и борещ се за такава. Ще перифразирам заглавието на мой предишен коментар „Евтаназия за столетницата” в още по-категоричното заключение:

Смъртта, дори и политическата, не е повод за радост, но тази на БСП ще е всенароден празник.

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg
Гласувай:
9
01. slavimirgenchev1953 - Ще пукне тя,
24.11.2015 21:50
ама какво коства това на Бългаия? Трябва да бъдат съдени за всичко сторено срущу държавата, обществото и народа. И преди, и след 10 ноември бяха и са само едни разбойници и нищо повече.
цитирай
2. djani - Канибализмът на политиците ни е достигнал демократични върхове!
24.11.2015 23:05
slavimirgenchev1953 написа:
ама какво коства това на България? Трябва да бъдат съдени за всичко сторено срещу държавата, обществото и народа. И преди, и след 10 ноември бяха и са само едни разбойници и нищо повече.


Защото заблудените овце са най-вкусни...
цитирай
3. dedenze - Кратко, ясно и точно казано в таговете и по- подробно в постинга!
25.11.2015 10:43
БСП не е лява и опозиционна партия ! Тя поддържа колониалното ни участие в ЕС и НАТО ! Наследница е на тази огромна част от БКП която членуваше там само за келепира и далаверата и прегърна идеята на капитала за 24 часа! Капитаристическа партия оформила огромна олигархия, учстник в разграбването и ликвидацията на България !
цитирай
4. djani - Като всяко статукво, то е временно...
25.11.2015 13:14
dedenze написа:
БСП не е лява и опозиционна партия ! Тя поддържа колониалното ни участие в ЕС и НАТО ! Наследница е на тази огромна част от БКП която членуваше там само за келепира и далаверата и прегърна идеята на капитала за 24 часа! Капитаристическа партия оформила огромна олигархия, учстник в разграбването и ликвидацията на България !


Явно времето на БСП безвъзвратно изтече...
цитирай
5. cecobob - Толкова здраво ни държат, че
25.11.2015 23:47
си нямаме на представа. Българиякомерс.Всичко е в техните ръце, защото се облажиха от първоначалното натрупване на капитали. И Костов и всички кадри на държавна сигурност.
цитирай
6. djani - Всеки партийно непредубеден е наясно, че...
26.11.2015 09:57
cecobob написа:
си нямаме на представа. Българиякомерс.Всичко е в техните ръце, защото се облажиха от първоначалното натрупване на капитали. И Костов и всички кадри на държавна сигурност.

Сегашните партии са метастазите на раковото образование БКП, хранещи се от жизнените сокове на отслабващия народен организъм. Захвърлящи овчите кожи и обединяващи се в следизборни коалиции само с една цел - максимална икономическа изгода...
цитирай
7. slavko - За това което става в България и в ...
12.12.2015 09:14
За това което става в България и в другите бивши комунистически страни не са виновни, нито президентите, нито партиите, нито народа. Виновна е системата, която система ни я натрапи "антихриста" с белега на челото и неговите помощници. Тъй като се споменава често в тази статия и в коментарите за демокрация и свобода, за комунизъм и капитализъм, бих искал да кажа своето мнение за разликата между двете системи. Комунизма, както и капитализма са диктатури. Комунизма е диктатура на принципи, които между другото са много хуманни и справедливи, докато при капитализма имаме диктатура на капитала. Привидно при капитализма имаме демокрация. Хората избират както е в САЩ например. Но там имаме две, или три партии, между които няма никаква съществена разлика. Не стига това, но избраните от народа по време на изборите, са длъжни да прилагат в действие важните политически и икономически решения взети от 300-те милиардери които се събират всяка година за тази цел. Така че, при капитализма демокрация нямаме, както и при комунизма, но за разлика от комунизма при капитализма имаме пълна свобода. Съществуването на тази свобода дава възможност на богатия и силният да прави каквото си иска със бедния и слабия. При робовладелческия строй робовладелецът има свободата да притежава роби. В джунглата силният изяжда слабият. Хората обаче не са животни. На тях не им е нужна такава свобода, а справедливост, както беше при комунизма. Що се отнася до демокрацията, както казах тя не съществува никъде. Но дори и да съществуваше истинската демокрация, то тогава мнозинството което печели изборите, ще има надмощие и ще се отнася несправедливо към малцинството. Другият проблем в "свободните капиталистически страни" е този, че пресата и телевизията които са в ръцете на богаташите, промива мозъците на населението. Дано интернета реши този проблем.
цитирай
8. djani - Всяка историческа промяна е следствие на...
03.05.2016 09:29
slavko написа:
За това което става в България и в другите бивши комунистически страни не са виновни, нито президентите, нито партиите, нито народа. Виновна е системата, която система ни я натрапи "антихриста" с белега на челото и неговите помощници. Тъй като се споменава често в тази статия и в коментарите за демокрация и свобода, за комунизъм и капитализъм, бих искал да кажа своето мнение за разликата между двете системи. Комунизма, както и капитализма са диктатури. Комунизма е диктатура на принципи, които между другото са много хуманни и справедливи, докато при капитализма имаме диктатура на капитала. Привидно при капитализма имаме демокрация. Хората избират както е в САЩ например. Но там имаме две, или три партии, между които няма никаква съществена разлика. Не стига това, но избраните от народа по време на изборите, са длъжни да прилагат в действие важните политически и икономически решения взети от 300-те милиардери които се събират всяка година за тази цел. Така че, при капитализма демокрация нямаме, както и при комунизма, но за разлика от комунизма при капитализма имаме пълна свобода. Съществуването на тази свобода дава възможност на богатия и силният да прави каквото си иска със бедния и слабия. При робовладелческия строй робовладелецът има свободата да притежава роби. В джунглата силният изяжда слабият. Хората обаче не са животни. На тях не им е нужна такава свобода, а справедливост, както беше при комунизма. Що се отнася до демокрацията, както казах тя не съществува никъде. Но дори и да съществуваше истинската демокрация, то тогава мнозинството което печели изборите, ще има надмощие и ще се отнася несправедливо към малцинството. Другият проблем в "свободните капиталистически страни" е този, че пресата и телевизията които са в ръцете на богаташите, промива мозъците на населението. Дано интернета реши този проблем.


Победата в борбата за надмощие на нова идеология, или в по-лош вариант на нов хегемон. И двете се очертават на хоризонта...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1434616
Постинги: 366
Коментари: 2503
Гласове: 3915
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031