Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2018 13:53 - ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА СЕКСА - ДО ВЪРХОВЕТЕ НА ЛЮБОВТА ...
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4994 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 04.01.2019 12:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА СЕКСА - ДО ВЪРХОВЕТЕ НА ЛЮБОВТА ...

 

image

 

Очите ти изумрудени виждам,

Изплува светлия ти лик пред мен.

Право в душата очите лъчисти зрат,

И в тъмната нощ и в светлия ден.

Аз всичко видях и всичко бе само едно,

Един - единствен образ на красотата.

 

Трябва честно да се признае, че мъжете са в голяма степен влюбени в твърде много жени, а и жените в твърде много мъже, защото неутолима жажда мъчи  хората, а любовното терзание няма предел. С пълно основание можем да твърдим, че човека е полово същество. Сексуалната природа на човека не може да се приравни с останалите функции на организма ни. Полът е точката, в която се пресичат два свята в неговото съществуване – физическия и духовния. Никъде не може да се избяга от пола. Може да се избяга от диференцираната полова функция на човека, може да се отрече и дори преодолее тази „естествена” функция на пола. Но и в този случай само се прехвърля другаде половата енергия на човека, като той все пак си остава полово същество. Тайната на всеки раздор и всяко съединение е полова тайна. Целия сексуален живот на човека е едно мъчително и напрегнато търсене на съединяване на мъжкото и женското в едно цялостно начало. Древният свят е създал фалическият култ, който е толкова дълбок, че дори и в съвременния не сме в състояние да се освободим от него. В този култ е отразена напрегнатата оргийна жажда за възсъединяване на разделените полове, молбата за полово съединение. Фалическия култ обожествява тази част на пола, която прави възможен най-близкия допир и съединение на мъжкото в женското. Чрез тази част на пола се извършва пълното съприкосновение с изконната тайна на битието. В нея е най-силното отчуждение и противостояние, но и съединяващите прикосновения, чрез които се преодоляват границите на мъжкото и женското. Фалическия култ прави човека роб на секса, но е по-дълбок от съвременния секуляризиран  живот на пола. И във всяка сексуална влюбеност има просветлено и преобразено преживявана на този древен култ.

Жената е носителката на половата стихия в нашия свят. Полът у мъжа е по-диференциран и специализиран, докато у жената е разлят по цялата и плът и по цялото поле на душата и. У мъжът половото влечение търси да се удоволетвори по-бързо, отколкото при жената, за това мъжът е по-независим от пола, тъй като е по-малко полово същество. Въпреки това мъжът изпитва огромна полова зависимост от жената, слабост и влечение към женския пол, която може би е източникът на всичките му слабости. Тази слабост е унизителна за него, защото сам по себе си мъжът е по-малко сексуален от жената. В жената няма нищо, което да не е сексуално, тя е сексуална и в силата си и в слабостта си. Сексуална, дори в слабостта си към сексуалното влечение. Жената е космическа, световна носителка на сексуална стихия. Властта на Ева над Адам е властта на природата над човека, срещу която той е безсилен. Жената в никакън случай не е по-ниско от мъжа, тя е най малкото равна нему, а дори и по-горе. Призванието на жената е велико, но в женското, женственото, не и в мъжкото.

По своя смисъл сексуалният акт би следвало да се задълбочава, без никога да достига до дъното. Би трябвало двете тела да се слеят в единна плът, да проникнат до край един в друг. Вместо това се извършва акт на призрачно съединение, прекалено временно и повърхностно, ознаменувано с бегъл оргазъм. Мимолетното съединение се купува с цената на още по-голямо разединение. Крачка напред се съпровожда с няколко крачки назад. Често тези, които очакват екстаза на единението биват поразени от болезнено отчуждение.

Има разлика между ероса и секса, между любовта-ерос и физиологичния живот на пола, които макар и да се преплитат са различни сфери. Животът на пола е безлик, без конкретен, незаменим обект и в него човекът е играчка на бушуващите в тялото му хормони. В самия сексуален акт няма нищо лично и индивидуално и в същността си той обединява човека с животинския свят. Полът е безлик и сляп, не вижда лицето, а гениталиите. Живота на пола е безжалостен към човека и го подтиква да се откаже от човешкото в себе си. Индивидуализацията на половото влечение вече ограничава власта на пола. Любовта е лична индивидуална, насочена към единственото, неповторимо и незаменимо лице, докато половото влечение приема замяната и тя е действително възможна. Понякога силната любов и влюбеност може да отслаби, вместо да увеличи половото влечение. Влюбеният  поради отсъствие на желания обект, болест и други причини може да намали, и дори изключи половата си потребност, може лесно да се въздържи и дори да стане аскет. Любовта винаги се отнася към единичното, а не към общото. Еротичната любов се корени в пола и не съществува без него, но може да се преодолее и да внесе друго начало, с което да се изкупи.

Полът е прозорец към вътрешния свят, а любовта прозорец към безкрайността. В сладострастието на пола е скрит копнежа към други светове, разбиване на сковаващи граници. Сладострастието не е само физиологично състояние, предизвикващо отрицателно отношение на религиозните хора и положителното на материалистите. Има сладострастие на плътта, както и такова на духа, което е винаги по-дълбоко. Аскетичното морализиране прави жалко впечатление, защото никакви императиви не могат да се справят с тази стихия. Ако всяко сладострастие се обявява за греховно и се вижда в него падението, то още в корен следва да се отрече половата любов, да се вижда само и изключително плътското. В средновековието човечеството е правило опит да я отхвърли като греховна, с жестоки последици, замърсяващи и до днес източниците на любовта.

И така стигаме до разврата. Какво е разврата в  дълбокия си смисъл? Това е коренната противоположност на всяко съединение. Тайната на разврата е тази на разединението, раздора и разпада. Съединението не може да бъде развратно. Там където се достига до съединението няма разврат. Развратът винаги превръща обекта на половото влечение в средство, а не в цел. Цялата физиология и психология на разврата е построена върху превръщането на средството в цел, върху подмяната на влечението към своя обект с влечение към сексуалния акт, или към самото сексуално изкуство. Любов към секса, вместо любов към лицето – това е психологията на разврата. Според обичайните представи разврат се наричат непозволените форми на съединяване на половете. Също толкова повърхностни са разпостранените представи за развратността на аномалиите  в половия живот, така яростно пропагандирани и защитавани от движението ЛГБТ. Целия наш полов живот е една аномалия и понякога „най-нормалното” може да се окаже по-развратно от „ненормалното”. Развратът въобще не може да бъде победен, или забранен. Противоотрова сещу разврата е любовта. Другата противоотрова е висшият духовен живот. Само по себе си сладострастието не е развратно. Развратно е това на разединението, а свята е сладката страст на съединението и оргийният екстаз на любовта в сливането с обекта си.

Между мъжката и женската любов има дълбоко и трагично несъответствие и странно взаимно неразбиране. Жената е различна от мъжа и  е повече дете на природата, отколкото той. В пола жената е повече от мъжа. Тя е цялата пол, който я завладява без остатък, докато мъжът е по-диференциран. По своята природа жената живее с едно и не вмества много и зле разбира способността на мъжа да вмества в себе си пълнотата на битието. Тя много повече се отдава на едно преживяване, това което я завладява в момента и измества всичко останало. Ако се попита жена, страдаща от несподелена любов, какво е битието и, отговора ще е несподелената и любов. С тази особеност на жената е свързано и по-слабото чувство за собствена личност и зависимостта и от сменящите се във времето преживявания. Мъжът не е склонен да се отдава изключително и безразделно на радостта от любовта, или на страданието от някакво нещастие. У него винаги остава още творчеството, делото и пълнотата на силите му. Обратно, личността на жената е постоянно подложена на опасността от разпадане и да се принесе в жертва на преживяването. Различно е и отношението им към любовта. Жената е често гениална в любовта, отношението и към нея е универсално, защото влага цялата пълнота на природата си и упование в любовта. Мъжът е по-скоро талантлив, отколкото гениален, защото никога не влага напълно себе си в любовта. В стихията на женската любов има нещо зловещо и страшно за мъжа, поглъщаща го като океан. Безмерните желания на женската любов никога не могат да бъдат изпълнени от мъжа, от което възникват и трагичните им противоречия.

Женствеността има огромна творческа роля в световната култура. Честта и достойнството на жената е да запази женствеността си, като равна на честта и достойнството на мъжа. Равенството им е пропорционално равенство на специфичните им ценности, а не приравняване и уподобяване. Във всички сфери на живота и творчеството жената внася своето живототворящо и преобразуващо начало. И естествено е за жените да бъде широко открит достъпа им до всички сфери на обществено – икономическия живот, към всички блага на културата, но и тя да разбере своето призвание не като обезобразяващо подражение на мъжа във всичко и унищожаване всички качества на пола си. Женското вмешателство в политиката е ограничаване на властта в нея и само тогава то е оригинално и творческо. Мъжът трябва да очаква от жената нещо повече от едно подражание, но не като войнствена амазонка и самка, или безполова посредственост. Няма нищо по-отвратително от женския демонизъм, от мъжката злоба и самолбие у жената, от самообожанието внасящо раздор и вражда. Злата борба между мъжът и жената  за надмощие, злобната вражда в самата любов, отравяща основите на пола може да се предотврати, само ако се установи смисълът на любовта в широкия смисъл. Социалните реформи и преврати не само не са решили женският и половият въпрос, но заобикалят неговата същност, засягаща чисто външна и несъществана негова страна.

Необхозима е да се признава правото на любовта и да отрича и ограничава ревността, която е акт на притежание. Ревността е тирания на човека над човека. Особено отблъскваща е женската ревност, превръщаща жената във фурия. Женската любов съдържа възможността да се превърне в демонична стихия. Има наистина демонични жени, както и мъже и това е тежко явление, водещо до изстъпления и престъпления. По отношение на исканията и очакванията, мъжката и женска любов  са несъизмерими. Както се посочи, мъжката любов е частична и нецялостна. Жената се поддава на обзелата я любовна лудост и в това е смъртната опасносхт за нея и обекта и. В женската обцесия има магия и тя е деспотична. И винаги има несъответствие с идеализирания женски образ.

Образът на женската красота често е измамен. Жените са по-лъжливи и лицемерни от мъжете. Лъжата е самозащитата и, изработена във вековете безправие. Но женската любов може да се издигне и до необичайни висоти. Любовта, спасяваща верността навеки и описана от класиците. Жените притежават способността да създават илюзии, да бъдат не такива, каквито са в действителност, да са предмет на рицарския култ към Прекрасната Дама, към „вечната женственост”. Любовта покълва, когато започва възхищението, любуването, когато лицето радва, влече към себе си, когато изчезва всяко уединение, откъснатост, егоистична затвореност в себе си и самодоволство. Смисълът на любовта не е в житейското устройване, а в динамиката на живота. Всяка победа на статиката над динамиката я умъртвява и вкостенява, превръща я в послушание. Любовта не е жител на равнината, на скучния и монотонен живот. Тя е полет, разрушаващ всички прегради!

 

Възлюбени, да любим един другиго, защото любовта е от Бога;

И всеки, който люби, роден е от Бога и познава Бога;

Който не люби, не е познал Бога;

Защото Бог е Любов

(Послание на Йоан 4;7,8)

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 Тагове:   ревност,   секс,   любов,   пол,


Гласувай:
7
0


Вълнообразно


1. codetroina - мале леле леле, джане...
26.12.2018 14:46
75 г, това ли компилира...
не е лошо..като полуОргазъм ..ми се чини..
давай вперьод..друже!
Весели празници,Френд!
и целуни милата си съпруга..
Джулия
цитирай
2. djani - Вече се зорим и за полуоргазъм...
26.12.2018 15:25
codetroina написа:
75 г, това ли компилира...
не е лошо..като полуОргазъм ..ми се чини..
давай вперьод..друже!
Весели празници,Френд!
и целуни милата си съпруга..
Джулия


Нали знаеш, Джулала, че няма по-видни критици и теоретици от неможещите. Изчоплих оттук, оттам за да живее Любовта. Само Лили Иванова ли ще я възпява...

цитирай
3. zaw12929 - Интересна. . . необходима тема. . . ...
02.01.2019 21:50
Интересна... необходима тема...
ЧНГ, късмет и успех!
цитирай
4. djani - Да, темата е вечна...
03.01.2019 09:28
zaw12929 написа:
Интересна... необходима тема...
ЧНГ, късмет и успех!


А, ние мъжете все се лутаме, там нейде в пухчето на "бермудския" и триъгълник. ЧНГ и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1932316
Постинги: 415
Коментари: 2751
Гласове: 4115
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031